Het ziet er naar uit dat de beide Korea's met elkaar gaan praten over herstart van de samenwerking in het industriecomplex Kaesong in Noord-Korea.

Zuid-Korea heeft een verzoek voor overleg van Noord-Korea donderdag geaccepteerd en voorgesteld om woensdag 12 juni in Seoul een overleg te hebben tussen ministers van beide landen. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Het stalinistische Noord-Korea verbrak de afgelopen maanden alle betrekkingen en communicatie met rivaal Zuid-Korea en dreigde met oorlog. Ook alle activiteiten in het grote industriecomplex Kaesong werden stopgezet. Aanleiding hiervoor waren verscherpte internationale sancties tegen Noord-Korea nadat het land in februari een omstreden kernproef had uitgevoerd.

Kaesong was het enige grootschalige economische samenwerkingsproject tussen de landen. Zuid-Koreaanse bedrijven boden er werk aan zo'n 50.000 Noord-Koreaanse arbeidskrachten.

Persconferentie

De minister van Koreaanse zaken in Zuid-Korea, Ryoo Kihl-jae, zei donderdag tijdens een snel ingelaste persconferentie dat hij volgende week naast de herstart van Kaesong ook graag wil praten over het toeristische gebied Mount Kumgang in het noorden en over families die door de gesloten grens al lange tijd van elkaar zijn gescheiden.

De minister zei er positief over te zijn dat het noorden heeft ingestemd met een dialoog, waar Seoul al eerder op had aangedrongen.