Terwijl stroomopwaarts het hoogste peil van rivier de Elbe is bereikt of het niveau daalt, neemt Noord-Duitsland in maatregelen.

In het weekeinde wordt een sterke stijging van de waterstand verwacht, maar omdat de waterstanden in de Elbe moeilijk te voorspellen zijn, moeten de bewoners op het ergste voorbereid zijn. 

Centraal-Europa, met name het oosten en zuiden van Duitsland en Tsjechië, wordt al dagen geteisterd door hoogwater door uitzonderlijke regen en smeltwater. Tal van plaatsen langs gezwollen rivieren zijn ondergelopen.

De overstromingen hebben aan zeker vijftien mensen het leven gekost.

De Elbe staat meters hoger dan normaal. Dresden, de eerste grote stad in het zuiden die de rivier doorkruist, werd donderdag rond het middaguur met 8 meter 76 de hoogste stand bereikt.

Dat niveau was lager dan verwacht. Wijken in het oosten en westen van de stad liepen onder. Het historische stadscentrum hield de voeten droog en bleef uiteindelijk gespaard.

In Brandenburg, Saksen-Anhalt en Beieren is het water op sommige plaatsen weer aan het zakken, maar blijft gevaar voor overstromingen bestaan, meldt persbureau dpa.

Gevaar

Een woordvoerder van het crisiscentrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Brandenburg zei tegen dpa dat het water in de Elbe, Oder/Neisse en Spree binnenkort het hoogste punt zal bereiken, maar nog ongeveer anderhalve week voor gevaar zal zorgen. Het water zal niet snel weer zakken en vermoedelijk nog een dag of tien op de dijken drukken.

Bij Bitterfeld in Saksen-Anhalt dreigde een meer buiten de oevers te treden. Om de druk op de dammen te verminderen hebben hebben de autoriteiten een dijk opzettelijk doorbroken, maar het gevaar is nog niet geweken.

Osterhofen

Bij het Beierse plaatsje Osterhofen, ongeveer 30 kilometer ten noordwesten van Passau, dreigt de dijk langs de Donau door te breken, meldt de plaatselijk politie. Eerder berichtte de politie dat de dijk het al had begeven, maar dat bleek nog niet te kloppen.

Stroomopwaarts bij de plaatsen Deggendorf en Straubing dreigen ook dijken door te breken.

In Osterhofen wordt aan evacuaties gewerkt. Voorts wordt met man en macht geprobeerd de natte dijken langs de Donau overeind te houden.

Halle

Ook in Halle worden in verband met het toenemende gevaar van dambreuken voorbereidingen getroffen voor een mogelijke evacuatie. In het ergste geval zouden 30 duizend mensen hun huizen moeten verlaten. Delen van het oude stadscentrum zijn al ondergelopen. Twaalf verzorgingshuizen moesten worden ontruimd, liet het stadsbestuur weten. 

Schepen vast

Op de Duitse rivieren kunnen momenteel zo'n 500 schepen niet doorvaren als gevolg van het hoge water. 

Scheepverkeer is onder meer niet mogelijk omdat veel schepen door de hoge waterstand niet meer onder bruggen door kunnen varen.

Cruiseschip

Ook moesten 130 veelal Britse toeristen op een cruiseschip bij Wenen worden geëvacueerd. Het in Nederland geregistreerde schip ligt al sinds zaterdag bij de stad. De passagiers konden niet aan land gaan, omdat de aanlegplaatsen zijn overstroomd. Door de sterke stroming in de rivier kon het schip ook niet doorvaren.

De passagiers hebben voldoende water en voedsel aan boord, maar "zij zijn nu beslist lang genoeg aan boord'', zei een woordvoerder van de Weense brandweer. Kort voor hij het besluit tot evacuatie bekendmaakte, had de brandweer een pontonbrug naar het schip aangelegd.

Deskundigen verwachten dat het schip zeker niet voor zaterdag kan doorvaren.

Bekijk beelden van de overstromingen in de Duitse stad Passau: