Zeven verdachten zijn gearresteerd na een zware mishandeling van een linkse activist door vermoedelijke skinheads in Parijs. Dat meldden Franse media donderdag.

Het 18-jarige Franse slachtoffer Clément Méric is donderdag in een ziekenhuis overleden. Dat meldden Franse media.

Het slachtoffer stond bekend om zijn activistische verzet tegen extreem-rechts en was lid van Parti de Gauche, de Linkse Partij. De politie spreekt van een ''politiek gemotiveerd incident''. Duizenden mensen zijn donderdag de straat opgegaan, om eer te bewijzen aan Méric.

Parti de Gauche eist in een persverklaring dat de extreem-rechtse groeperingen in Parijs ontbonden worden. Volgens Parti de Gauche zijn zij verantwoordelijk voor de toename van het geweld in Parijs en de rest van het land de afgelopen weken.

Aanval

Volgens getuigen vielen enkele skinheads, onder wie een vrouw, het slachtoffer aan op straat in het 9e arrondissement van Parijs. De aanvallers zouden twintigers zijn en tot de JNR horen, de Nationalistische Revolutionaire Jeugd.

De Franse president François Hollande heeft het incident veroordeeld. Premier Jean-Marc Ayrault heeft de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken gevraagd te onderzoeken of het mogelijk is neonazistische en fascistische organisaties te ontbinden.

''Ze laten zich inspireren door haat, door ideologieën die Frankrijk en Europa veel kwaad hebben gedaan'', aldus Ayrault.