Een Turkse betoger die tijdens protesten in Ankara gewond was geraakt, is aan zijn verwondingen overleden. Dat is woensdag bekendgemaakt.

De activist, Ethem Sarisülük, is de derde dode sinds de protesten uitbraken vorige week.

Sarisülük was gewond geraakt aan zijn hoofd, meldden Turkse media. Het is niet duidelijk waardoor dat kwam.

De twee andere slachtoffers kwamen om  tijdens protesten in de metropool Istanbul en in Antakya, in het zuiden van Turkije.

Bekijk een video over arrestaties in Istanbul:

Politiechefs

Een Turkse protestgroep heeft woensdag het ontslag geëist van politiechefs en gouverneurs die verantwoordelijk zouden zijn voor geweld tegen demonstranten. Ook willen de activisten dat de overheid een streep haalt door bouwplannen bij Taksim Gezi Park in Istanbul.

De activisten, die zich Taksim Solidariteit-groep noemen, legden hun eisen voor aan vicepremier Bulent Arinc tijdens een bijeenkomst in de hoofdstad Ankara.

De groep wil ook dat de politie stopt met het gebruik van traangas, dat gevangen betogers vrijkomen en dat maatregelen die de vrijheid van meningsuiting inperken komen te vervallen.

Dinsdag heeft Arinc al zijn excuus aangeboden voor de gewonde demonstranen. Hij benadrukte ook dat de regering zich niet verontschuldigt tegenover betogers die kwaad in de zin hebben.

Ingrijpen

Het protest begon afgelopen vrijdag op het Taksimplein, waarop de politie hard ingreep tegen vreedzame betogers. Daarna verspreidden de protesten zich over andere Turkse steden.

De demonstranten maken zich allang niet meer alleen boos over het park, maar richten zich vooral tegen de autoritaire regeerstijl van premier Recep Tayyip Erdogan. Ook vrezen seculiere Turken de groeiende invloed van de islam in de Turkse politiek.

Vakbonden

Ook Turkse vakbonden hebben zich gemengd in het protest tegen Erdogan. Duizenden leden van meer dan 12 vakbonden liepen woensdag met trommels en vlaggen door Istanbul richting het Taksimplein. Ze riepen in luide spreekkoren 'Tayyip, vertrek'.

De koepel van ambtenarenbonden Kesk heeft het massaprotest georganiseerd. Bonden hadden opgeroepen tot een staking. Veel leden hebben de afgelopen dagen al meegedaan aan het publieke protest tegen het beleid van de regeringsleider.

Bekijk meer foto's op de special van NUfoto