De strategisch belangrijke Syrische stad Qusair is in handen van het Syrische leger. Dat meldde de Syrische staatstelevisie woensdag.

De rebellen lieten daarop weten zich te hebben teruggetrokken uit de stad waar de afgelopen twee weken hevig werd gevochten tussen de rebellen en het regeringsleger dat werd gesteund door duizenden strijders van de Libanese Hezbollah.

Qusair, 110 kilometer ten noorden van Damascus, ligt niet ver van de grens met Libanon en de streek ligt op de route van Damascus naar het noorden en de Middellandse Zee.

De Europese Unie en het Rode Kruis hebben zondag hun zorgen geuit over de hevige strijd in Qusair. Volgens het Rode Kruis zijn er honderden zwaargewonde burgers in Qusair die geen kant op kunnen en geen verzorging krijgen.

Hezbollah

Generaal Salim Idriss van het Vrije Syrische Leger verklaarde dat op dit moment een invasie gaande is van Hezbollah-strijders in Syrië. Libanon moet wat hem betreft iets doen om dat tegen te gaan. Hij ontkende tegenover de BBC dat de rebellen de oorlog aan het verliezen zijn, ondanks recente tegenslagen.

Alles over Syrië in ons dossier