Het waterpeil van de Elbe is in Duitsland over de 8 meter gegaan, in delen van Tsjechie zelfs over 11 meter. Het normale peil van de rivier is 2 meter. In meerdere regio's is de noodtoestand van kracht.

"De hoogste waterstand is op dit moment nog niet bereikt", zegt een woordvoerder van het toerismebureau in Saksen tegen de regionale krant Osterländer Volkszeitung.

De overstromingen in Duitsland en omliggende landen hebben aan zeker vijftien mensen het leven gekost.

Eerder zorgden vooral de rivieren de Moldau en de Donau voor overlast, de komende dagen zal dat vooral van de Elbe komen. De rivier stroomt vanuit Tsjechië, waar de afgelopen tijd erg veel regen is gevallen, door de Duitse deelstaten Saksen, Saksen-Anhalt en Nedersaksen naar Hamburg en de Duitse Waddenzee in het noorden.

Noodtoestand

In Saksen-Anhalt is de noodtoestand uitgeroepen. Behalve 4000 Duitse militairen helpen ook 185 Nederlandse soldaten bij de evacuaties en het versterken van dijken.

In Brandenburg staat het water op veel plaatsen al hoger dan tijdens de zogenoemde 'overstroming van de eeuw' in het recordjaar 2002, schrijft de krant Süddeutsche Zeitung. Woensdagochtend brak een dijk die de Zwarte Elster in bedwang hield door. Twintig meter rivierdijk, ter hoogte van Herzberg, begaf het. In Herzberg en buurgemeenten is het hoogste rampalarm van kracht.

Ook stroomafwaarts, in het aan Nederland grenzende Nedersaksen, wordt aan het eind van de week een ongekend hoog rivierpeil verwacht. In de eerste Nedersaksische gemeente is woensdag een rampalarm uitgegaan.

Halle

Zo'n 30.000 inwoners van Halle in de centrale deelstaat Saksen Anhalt moeten hun huis uit vanwege het stijgende water. De plaats ligt aan de Saale, een zijrivier van de Elbe.

Het water van de Saale is gestegen tot ruim 8 meter, het hoogste peil in 400 jaar. Ongeveer 2 meter is normaal. Burgemeester Bernd Wiegand liet weten dat het water de eerste huizen bedreigt. De druk op de dijken noemde de burgemeester ''extreem hoog''. De dijken zijn verzadigd en het water loopt er op sommige plekken overheen.

Het water bedreigt in totaal vijf grote gebieden. Voor de mensen die hun huis uit moeten, wordt noodopvang ingericht.

Dresden

De militairen en ook burgers zijn overal in het door hoogwater bedreigde gebied druk met het versterken van doorweekte dijkjes en zandzakdammen. 

In Dresden moeten nog 660 mensen worden geëvacueerd, zegt een woordvoerder van de stad. In sommige straten is de stroom uitgeschakeld.

Ook in het Duitse district Lüchov-Dannenberg is sinds dinsdagavond de noodtoestand van kracht. Mogelijk worden de inwoners van enkele plaatsen langs de rivier geëvacueerd. De scholen zijn daar dicht, omdat de lokalen gebruikt worden om ongeveer 2000 hulpverleners onder te brengen.

Bekijk beelden uit de Duitse stad Dresden:

Beieren

Ook in Beieren houdt de wateroverlast nog aan. In Passau, dat het de afgelopen dagen het zwaarst te verduren had, lijkt het ergste voorbij. Het water trekt zich terug, al staan veel straten nog blank. Het laat een spoor van vuil en afval achter.

De meeste inwoners van Passau beschikken inmiddels weer over drinkwater, meldt het Duitse persbureau dpa. 

Tsjechië

In Tsjechie zijn in totaal 19.000 mensen geëvacueerd. Verwacht wordt dat het water in de Elbe daar tot woensdagavond zal blijven stijgen.

De industriestad Usti in het noorden van het land is voor het grootste deel onder water komen te staan. Dat meldde de Tsjechische televisie. Het peil staat daar woensdagochtend op ruim 11 meter, waar dat normaal 2 meter is.

Bij de plaats Melnik, stroomopwaarts waar de Elbe en de Moldau samenkomen, stond het water tot aan de dijkrand en werd met zandzakken geprobeerd het water binnen de oevers te houden.

Boedapest

Ook Hongarije heeft last van het overtollige water in de Donau, dat nu langzaam stroomafwaarts zakt. In de hoofdstad Boedapest zijn twee hotels aan de rivieroever ontruimd, melden Hongaarse media.

Premier Viktor Orban kondigde dinsdag wegens het wassende water de noodtoestand af. In Boedapest bereikt het waterpeil naar verwachting maandag de hoogste stand.