Hoogwater blijft niet alleen in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië voor grote problemen zorgen. Ook Hongarije lijdt inmiddels onder de watermassa's.

Tot nu toe zijn zeker tien mensen omgekomen terwijl tienduizenden mensen hun huizen moesten verlaten.

De Hongaarse premier Viktor Orban riep dinsdag de noodtoestand uit in delen van het land. Dat gebeurde onder meer in de aan de Donau gelegen stadsdelen van Boedapest. Daardoor kunnen duizenden militairen en hulpverleners worden gemobiliseerd.

De waterstand in de rivier de Moldau in de Tsjechische hoofdstad Praag bereikte in de ochtend een hoogtepunt. Er stroomde 3210 kubieke meter per seconde door de rivier, terwijl dat normaal 150 kubieke meter is.

De autoriteiten beschreven de situatie als zeer ernstig. In Tsjechië zijn tot op heden zeven mensen omgekomen door het hoge water en noodweer.

Passau

Hoewel de situatie in het overstroomde Zuid-Duitse Passau is verbeterd nadat het water daar het hoogste peil in 500 jaar had bereikt, steeg het water juist op andere plaatsen. Zo steeg bij het Oost-Duitse Dresden de waterstand van de Elbe tot 7,37 meter, terwijl dat normaal 2 meter is.

In de centrale deelstaat Saksen-Anhalt moesten 10.000 mensen evacueren in Bitterfeld-Wolfen omdat een meer op het punt stond te overstromen.

De enorme wateroverlast heeft in de zuidwestelijke deelstaat Baden-Württemberg drie levens geëist. Onder de doden is een brandweerman. Grote delen van de deelstaat hebben te maken met buiten hun oevers tredende rivieren.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel bezocht dinsdag vier getroffen deelstaten. Ze was onder meer in het zwaargetroffen Passau. Merkel zegde 100 miljoen euro aan hulp toe voor de mensen die schade lijden door overstromingen. Het geld is bedoeld voor alle getroffen regio's in Duitsland.

Na een helikoptervlucht boven Beieren om vanuit de lucht een beeld te krijgen, liet Merkel weten verrast te zijn door de ernst van de situatie. De Duitse minister van Verkeer schatte de schade alleen al aan (spoor)wegen op minimaal 100 miljoen euro.

Bekijk beelden van de overstromingen in Duitsland: