Een Egyptische rechtbank heeft dinsdag 43 medewerkers van non-gouvernementele organisaties (ngo's) celstraffen opgelegd van 1 tot 5 jaar.

De veroordeelden zijn schuldig bevonden aan het runnen van organisaties zonder licentie en voor het illegaal ontvangen van buitenlandse fondsen.

Onder de veroordeelden in de zaak tegen de ngo's die democratie promoten zijn ook veel buitenlanders, onder andere uit de Verenigde Staten, Duitsland, Noorwegen en Servië. De meeste buitenlanders hadden het land al verlaten en zijn bij verstek veroordeeld, onder wie 15 Amerikanen.

De zoon van de Amerikaanse minister van Transport Ray LaHood is één van hen. Een andere Amerikaan verdwijnt voor 2 jaar achter de Egyptische tralies.

Sluiten

De rechter in Caïro bepaalde daarnaast dat de Egyptische filialen van de ngo's waarvoor de veroordeelden werkten, hun deuren moeten sluiten.

Het gaat onder meer om het in de VS gevestigde Freedom House en de Duitse Konrad Adenauer Stichting (KAS), het wetenschappelijk bureau van de Duitse CDU-partij. De voorzitter van de KAS noemde het vonnis ''een zware aanslag op de rechtsstaat''.

Crisis

De zaak zorgde voor de zwaarste diplomatieke crisis in decennia tussen de VS en Egypte, dat jaarlijks een miljard euro aan Amerikaanse militaire steun ontvangt.

Egypte legde eerder een reisverbod op aan de verdachten, onder meer aan de Amerikanen die naar hun eigen ambassade waren gevlucht. Ze mochten het land verlaten voor een borgsom van 250.000 euro, die de Amerikaanse regering heeft betaald.

Illegaal

In december 2011 werden kantoren van 17 organisaties doorzocht, toen het land nog door militairen werd geregeerd. De regering zei dat de ngo's illegaal opereerden in Egypte. Ze klaagde dat de Amerikaanse regering na de val van ex-president Hosni Mubarak ruim 100 miljoen euro van de Egyptische hulp overdroeg naar deze ngo's. Hierbij zouden de VS onderlinge afspraken hebben geschonden.

De veroordeelden kunnen nog in hoger beroep gaan.