De Belgische koning moet over een deel van zijn inkomen belasting gaan betalen. Ook voor andere leden van het koningshuis die van de staat een zogeheten dotatie krijgen, zullen voortaan een brief van de belastingdienst krijgen. 

Althans als het aan de huidige regering ligt.

Premier Elio Di Rupo heeft voorstellen gedaan om een derde van de inkomsten van het koningshuis te belasten. Het is de bedoeling en verwachting dat deze aanpassingen nog voor de zomer worden aangenomen.

Di Rupo wil daarnaast dat minder leden van het koningshuis een gage krijgen. Alleen de koning, diens opvolger, de afgetreden koning en de weduwe of weduwnaar van de overleden monarch zullen een dotatie gaan krijgen. Op dit moment krijgen ook de zus en broer van kroonprins Filip, prinses Astrid en prins Laurent, inkomen van de staat.

Voor de andere leden van de koninklijke familie komt er een ander systeem, gebaseerd op prestatie. Bovendien moet er een betere controle op de dotaties komen.

Ophef

De regering maakt haast met het aanpassen van de koninklijke toelages na de ophef over een stichting van koningin Fabiola. Zij zou een deel van haar dotatie doorsluizen naar een stichting om zo haar erfenis veilig te stellen. De weduwe van de overleden koning Boudewijn ontvangt jaarlijks circa 1,4 miljoen euro aan toelages.