Een Turkse betoger is maandagavond doodgeschoten tijdens een demonstratie tegen de regering. De man werd dodelijk getroffen in het Zuid-Turkse Antakya, bij de grens met Syrië.

Het slachtoffer is de 22-jarige Abdullah Comert, maakte de gouverneur van de provincie Hatay dinsdag bekend. Het is nog niet duidelijk wie het vuur heeft geopend. Comert was lid van de jeugdorganisatie van de CHP, de belangrijkste oppositiepartij in Turkije.

Het slachtoffer werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, daar bezweek hij aan zijn verwondingen. ​Volgens Turkse media demonstreerde hij uit solidariteit aan de grote demonstraties die in Istanbul begonnen en inmiddels zijn verspreid naar tal van Turkse steden.

Maandag overleed er ook een betoger in Istanbul. Een 20-jarige demonstrant kwam om toen een taxi inreed op een groep betogers. Het slachtoffer was de eerste bevestigde dode tijdens de protesten van de afgelopen dagen.

Gül

De Turkse president Abdullah Gül heeft vicepremier Bülent Arinc uitgenodigd voor een gesprek op dinsdag over de aanhoudende protesten. Premier Recep Tayyip Erdogan is in Marokko.

Gül zou ook met leiders van de politieke partijen MHP en BDP willen spreken. Maandag had Gül al een gesprek met de leider van de belangrijkste oppositiepartij CHP, Kemal Kilicdaroglu. Die vroeg Gül om in te grijpen.

De president uitte maandag indirect kritiek op de harde lijn van premier Erdogan, die de demonstranten ''extremisten'' noemt. Gül zei dat democratie meer is dan alleen verkiezingen. ''Wij leven in een open maatschappij en mensen moeten uiteenlopende meningen kunnen uiten, als dat maar met wederzijds respect gebeurt'', aldus Gül.

Staking

Turkse ambtenaren staken gedurende twee dagen uit solidariteit met de betogers. Dat meldt BBC News maandagavond.

De linkse vakbond Kesk beschuldigt de regering van 'staatsterreur'. Kesk vertegenwoordigt zo'n 240.000 werknemers. 

In een verklaring zegt de vakbond dat de regering geweld gebruikt tegen vreedzame protesten. Geweld dat volgens de vakbond voortduurt en "levens van burgers op het spel zet". 

De ambtenaren leggen dinsdag en woensdag het werk neer, waarmee zij hun steun betuigen aan de betogers. De staking zal vooral invloed hebben op scholen, universiteiten en overheidskantoren.

Traangas

Ook in de nacht van maandag op dinsdag gaan de demonstraties in Turkije door. Met name in Istanbul, op en rond het Taksimplein en in Ankara.

Op het Taksimplein eisen de betogers zwaaiend met Turkse vlaggen en spandoeken het opstappen van Erdogan. In de wijk Besiktas, waar het kantoor van Erdogan staat, is de situatie aanzienlijk grimmiger. De politie gebruikt opnieuw traangas om de betogers uiteen te drijven. 

Ook in het centrum van Ankara zijn dinsdagochtend vroeg honderden demonstranten bij elkaar gekomen. Daar worden zij opgewacht door de Turkse politie die traangas en waterkanonnen in zet. 

Werkbezoek

Premier Erdogan heeft tegen verslaggevers in Marokko, waar hij op werkbezoek is, gezegd dat de situatie in zijn land al rustiger wordt. "Bij mijn terugkeer zijn de problemen opgelost."

Erdogan wijt de golf van protesten tegen hem en de regering aan extremisten. Volgens Erdogan gaat het om een kleine groep die 'zijn partij niet via de stembus kan verslaan'.

Bekijk beelden van de protesten maandagnacht: