Een Amerikaanse rechter heeft een eis tot een schadevergoeding tegen de KLM afgewezen. Theophilus Maranga had die ingediend, omdat hij op eerste kerstdag 2009 psychische en emotionele schade zou hebben opgelopen.

Hij voorkwam toen met andere passagiers in het vliegtuig, dat op weg was van Amsterdam naar Detroit, dat Umar Farouk Abdulmutallab een onderbroekbom tot ontploffing bracht.

Rechter Colleen McMahon oordeelde dat de rechtbank in New York niet bevoegd is over de zaak tegen de Nederlandse luchtvaartmaatschappij te oordelen. Volgens de Conventie van Warschau, die de aansprakelijkheid in het internationale luchtverkeer regelt, kan Maranga zijn eis tegen de KLM alleen indienen in Nederland of in Ghana, waar hij zijn ticket heeft gekocht.

Delta

De uitspraak geldt niet voor de Amerikaanse maatschappij Delta Airlines, waartegen Maranga ook een eis tot schadevergoeding heeft ingediend.

Delta kocht in 2008 Northwest Airlines, waarmee KLM samenwerkte. Maranga beschuldigt KLM en Delta van strafbare nalatigheid, omdat zij een ticket hebben verkocht aan de Nigeriaan Abdulmutallab, hoewel er signalen waren dat hij criminele bedoelingen had.

De bom die de Nigeriaan in zijn onderbroek had verstopt, veroorzaakte een brandje maar geen explosie. Het vliegtuig vervoerde 290 mensen. Abdulmutallab is vorig jaar in de Verenigde Staten tot levenslang veroordeeld.