In de Verenigde Staten is maandag het proces tegen de militair en klokkenluider Bradley Manning begonnen.

Manning (25) wordt er onder meer van beschuldigd 250.000 e-mails van diplomaten en 500.000 gevechtsrapporten over Afghanistan en Irak in 2009 en 2010 te hebben doorgespeeld aan onthullingssite WikiLeaks.

De militaire rechter Denise Lind stelde Manning maandag alleen procedurele vragen. Op de vraag of hij tevreden is over zijn advocaten, antwoordde Manning: ''Ja, edelachtbare''.

Voor de militaire basis van Fort Meade bij Washington, waar het proces wordt gehouden, riepen enkele tientallen demonstranten op Manning vrij te laten. Ze droegen spandoeken met leuzen als 'Vrijheid voor Manning'.

Openbaar aanklager Joe Morrow meldt volgens persbureau AP: "Deze zaak is een voorbeeld van wanneer arrogantie de mogelijkheid krijgt gevoelige informatie te delen".

Bekend

Manning heeft schuld bekend aan 10 van de 22 aanklachten tegen hem, maar niet aan de ernstigste: het helpen van de vijand. Hij kan maximaal levenslang krijgen.

Volgens de aanklager was de informatie die Manning ''systematisch oogstte'' van ''grote waarde'' voor vijanden van de Verenigde Staten. De inmiddels gedode al-Qaedaleider Osama bin Laden zou om informatie hebben gevraagd en hebben gekregen die WikiLeaks had gepubliceerd.

Volgens zijn verdediging had de ''humanist'' Manning geen kwaad in de zin en was hij ''jong en naïef''. Hij vond dat alle informatie in de openbaarheid moest komen. De documenten hebben gruweldaden aan het licht gebracht. Hij zou onder meer het filmpje dat intussen bekendstaat als 'Collateral Murder', gelekt hebben.

Video

Op de video die vanuit de lucht is gemaakt, is te zien hoe de bemanning van een Amerikaanse Apache-helikopter in Irak ongewapende burgers en een journalist van persbureau Reuters en zijn chauffeur doodt.

Manning werd in mei 2010 gearresteerd in Irak, waar hij dienst deed. Mensenrechtenorganisaties hebben hun beklag gedaan over de zeer slechte behandeling die hij zou krijgen in de gevangenis.