De zaak over de mogelijke voorwaarderlijke vrijlating van de Belgische kinderverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux is uitgesteld.

De zaak zal op 7 oktober dienen, meldde de advocaat van Dutroux maandag.

Oorspronkelijk zou de zaak maandag aan bod komen bij de zogenoemde strafuitvoeringsrechtbank in Brussel. Als een veroordeelde in België een derde van zijn straf heeft uitgezeten, kan deze om vervroegde vrijlating onder voorwaarden vragen.

Levenslang

Dutroux kreeg in 2004 levenslang en tbs voor onder meer moord op en ontvoering, marteling en verkrachting van minderjarige meisjes. Hij zit zijn straf uit in de gevangenis van Nijvel.

Volgens de raadsman van Dutroux heeft de overheid de nodige adviezen niet op tijd bij het dossier gevoegd. Vandaar dat hij om uitstel vroeg en kreeg.

Eerder dit jaar had Dutroux al gevraagd om met een enkelband zijn straf uit te zitten. Dat verzoek werd afgewezen, mede omdat staatsvijand nummer 1 van België geen verblijfplaats of werk zou hebben bij vrijlating. Dat zijn belangrijke voorwaarden.

Speciale rechtbank

De handlanger van Dutroux, Michel Lelièvre, kwam maandag wel voor de speciale rechtbank. Hij wil graag een aangepaste detentie, zodat hij overdag een opleiding kan volgen.'s Avonds zou hij dan weer terug in de cel zitten. Lelièvre kreeg 25 jaar opgelegd.

Lelièvre hoort 17 juni of hij een andere vorm van detentie krijgt.

Afgelopen zomer kwam de ex-vrouw en handlangster van Dutroux, Michelle Martin, onder voorwaarden vrij. Haar vrijlating leidde tot flinke protesten. Martin verblijft in een klooster nabij Namen.