Delen van Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië hebben ook maandag last van overstromingen door het hoge water in de rivieren 

Zondag zijn enkele honderden bewoners vanwege de overstromingen al geëvacueerd. In Tsjechië vielen afgelopen weekeinde vijf doden door de hevige overstromingen, meldt de politie. In Oostenrijk verdronken twee mensen. Ook worden nog zeker acht mensen vermist.

De hoogste waterstand wordt in de nacht van maandag op dinsdag verwacht. Voor de komende dagen voorspellen Duitse meteorologen rustiger weer.

Passau

Tienduizenden mensen hebben hun huis moeten verlaten. In Duitsland hebben vooral Beieren, Thüringen en Saksen te kampen met overstromingen.

Met name de Beierse stad Passau, 440 kilometer ten zuiden van Berlijn, lijdt onder wateroverlast. Sinds 1501 heeft het water niet zo hoog gestaan in de stad, waar drie rivieren (Donau, Inn en Ilz) samenkomen.

De gemeente heeft de waterleiding afgesloten, omdat de bron waaruit het drinkwater wordt geput verontreinigd is. Tankwagens moeten de bewoners van water voorzien. De stroom is in het oude centrum afgesloten. Bondskanselier Angela Merkel bezoekt dinsdag de stad.

Verkeer

De scheepvaart en het treinverkeer ondervinden hinder van het hoge water. Op meerdere plaatsen in de Rijn in Duitsland mag niet worden gevaren in verband met hoogwater. Honderden inwoners van twee buitenwijken van Praag hebben hun huis al moeten verlaten.

De scheepvaart is maandag stilgelegd bij de plaats Kaub, zo'n 50 kilometer onder Koblenz en in het stuk rivier dat loopt tussen de steden Speyer en Bingen.

Ook kunnen in Beieren op een aantal trajecten geen treinen meer rijden. Onder meer tussen München en Salzburg is het treinverkeer stilgelegd. De luchthavens van München, Neurenberg en Augsburg ondervinden vooralsnog geen hinder van het noodweer.

Praag

In het historische centrum van Praag worden maandag maatregelen genomen tegen de dreigende overstromingen. Zo is de metro op last van de overheid gesloten.

Vrijwilligers stapelen zandzakken en militairen zetten speciale metalen hekken neer. De eeuwenoude Karelsbrug, favoriet bij toeristen, is eveneens gesloten en de dierentuin in de hoofdstad is deels ontruimd.

De rivier de Moldau, die dwars door de stad loopt, bereikt naar verwachting maandagmiddag het hoogste punt. Volgens het Tsjechische staatsbedrijf dat verantwoordelijk is voor het beheer van de rivieren, zal het waterpeil niet het recordniveau van 2002 bereiken.

Oostenrijk

Naar verwachting wordt het waterpeil in delen van Oostenrijk maandagavond wel zo hoog dat het record van augustus 2002 wordt verbroken.

In het noordoosten van het land, in de deelstaat Neder-Oostenrijk, bereikte de waterstand maandagochtend al bijna een recordhoogte in de rivier de Donau.

In de vroege avond stijgt het water naar verwachting tot 10,92 meter. Daarmee zou het hoger komen te staan dan na de hevige overstromingen in 2002.

Als gevolg van de overstromingen is er ook in Oostenrijk nauwelijks treinverkeer mogelijk, waaronder tussen Salzburg en München. Veel wegen zijn afgesloten en scheepvaart op lange stukken over de Rijn, Main en Neckar ligt stil.

Bekijk beelden van de overstromingen:

Zwitserland

De Gotthard-spoorlijn door de Zwitserse Alpen is deels onbruikbaar nadat er stukken rots op waren gevallen door de hevige regenbuien.

Maandag meldden de Zwitserse spoorwegen dat dit nog zeker tot donderdag gaat duren. Het treinverkeer tussen Luzern en Art-Goldau wordt zo lang omgeleid.

Zondagavond kwam er zo'n 30 kubieke meter steen op de spoorbaan terecht toen de bodem door enorme hoeveelheid water was gaan schuiven.

140 liter regen

In het oosten van Zwitserland viel de afgelopen dagen meer dan 140 liter regen per vierkante kilometer. Daar wordt sinds zaterdag een 72-jarige man vermist die werd meegesleurd door een waterstroom.

Maandag werd echter in de meeste Zwitserse kantons de waarschuwing naar aanleiding van het weer opgeheven. Het waterpeil in de rivieren stijgt naar verwachting niet verder, maar dat in de meren mogelijk wel. Meteorologen rekenen slechts nog op kleine overstromingen.