De beëdiging van het nieuwe Curaçaose kabinet van beoogd premier Ivar Asjes gaat maandag niet door.

Het is nog onduidelijk wanneer de nieuwe leden van het politiek kabinet van Curaçao de eed wel af zullen leggen.

Het is de tweede keer dat de beëdiging wordt uitgesteld. Eerder gebeurde dit door de onverwachte moord op de leider van de grootste coalitiepartij, Helmin Wiels. 

Waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede heeft in een brief aan de elf leden van de regeringscoalitie gezegd dat de installatie van de nieuwe regering pas kan plaatsvinden als voldaan is aan de vereisten in de Wet op Integriteit van (kandidaat-)ministers, de zogenoemde screeningswet. 

Volgens de waarnemend gouverneur zijn op dit moment niet alle screeningsdocumenten overhandigd, zoals de wet voorschrijft. Zodra dit het geval is zal een nieuwe datum worden vastgesteld. 

Asjes diende vorige week zijn ontslag in als parlementslid bij de Statenvoorzitter, maar vroeg vlak voor het weekend om dit ontslag aan te houden. Hij gaf daarmee voeding aan het bericht dat hij niet door de screening was gekomen. Asjes ontkende dat vervolgens met klem op zijn Facebookpagina. 

Pueblo Soberano

Of de Statenvoorzitter het ontslag van Asjes aanhoudt, is nog maar de vraag. De geloofsbrieven van zijn opvolger zijn vorige week al door het parlement goedgekeurd. Het is nog maar de vraag of een terugkeer in het parlement juridisch mogelijk is. 

De beoogde premier verstevigde in het weekend zijn greep op Pueblo Soberano. Het partijbestuur, dat een rol zag voor zichzelf in de formatie, werd gevraagd om opzij te stappen omdat zij 'de koers van Helmin Wiels niet zouden volgen'.

De macht in de partij gaat tussen Ivar Asjes en de broer van Helmin Wiels, Aubert Wiels. Mocht de laatste niet opstappen, dan dreigt de vijfmansfractie van Pueblo Soberano uit de partij te stappen. 

Hodge

Scheidend premier Daniel Hodge van Curaçao vindt dat de politieke situatie op het eiland weinig hoop biedt voor de toekomst.

En dat ligt volgens hem vooral aan de politici, over wie hij zich maandag in een vraaggesprek met dagblad Trouw kritisch uitlaat.

''Een politicus heeft maar één taak: doen wat nodig is voor het algemeen belang. Maar zo denken veel politici hier op Curaçao er helaas niet over'', zegt bankier Hodge. Hij treedt binnenkort volgens afspraak terug als premier, evenals zijn kabinet, dat louter uit niet-politici bestaat.

Hodge: ''Het beeld dat veel mensen hier van politici hebben is: ze zorgen vooral heel goed voor zichzelf. En ik vrees dat dat beeld regelmatig klopt.'' Een kentering ten goede bespeurt hij niet. ''We zijn gestagneerd.''

Hij stelt dat Curaçao wel het grote voordeel heeft dat het onderdeel is van het Koninkrijk der Nederlanden.

''Dat betekent iets. Nederland kan het hier gewoon niet verder laten verloederen. Als het fout gaat in het bestuur - als de nieuwe regering bijvoorbeeld, laat ik zeggen, Zuid-Amerikaanse trekken gaat krijgen - dan kan en moet Nederland ingrijpen."