Bij een grote brand in een pluimveeverwerkingsbedrijf in Dehui, in het noordoosten van China, zijn maandag zeker 119 mensen om het leven gekomen.

Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Tientallen mensen raakten gewond. 

De brand in de fabriek, in de provincie Jilin, brak maandag in de vroege ochtend uit. Het lijkt erop dat de brand is ontstaan na drie explosies. De brandweer schrijft de explosies toe aan een ammoniaklek. Ammoniak wordt gebruikt in koelsystemen. 

Volgens de Chinese staatszender CCTV brak de brand uit toen net de nachtploeg werd gewisseld. Er waren ongeveer 350 medewerkers aanwezig toen de brand uitbrak.

Door de 'gecompliceerde' indeling van de fabriek, de nauwe uitgangen en een hoofdpoort die afgesloten was, konden de arbeiders maar moeilijk ontsnappen aan de vlammen, aldus persbureau Xinhua. De verwachting is dan ook dat het dodental zal stijgen. 

De 39-jarige Guo Yan was aan het werk toen de brand uitbrak. De nooduitgang bij haar werkplek zat dicht en ze werd omvergelopen door arbeiders die probeerden door een andere deur te ontsnappen.

"Ik kon alleen maar wanhopig naar voren kruipen", zei Guo. "Ik werkte samen met een oude vrouw en een jong meisje, maar ik weet niet of ze het overleefd hebben." 

Brandveiligheid

De brand bij het pluimveebedrijf is opnieuw een voorbeeld van de lakse wijze waarop bij Chinese bedrijven met de veiligheid wordt omgesprongen. Jason Yan, technisch directeur van de US Grains Council in Beijing, zei dat veiligheid het meestal aflegt tegen het maximaliseren van de productie en het efficiënt gebruiken van energie. 

In de fabriek in Dehui worden kippen geslacht en vervolgens verwerkt en verscheept. Het gehele proces heeft plaats in temperaturen rond het vriespunt. 

Dergelijke fabrieken worden vaak geïsoleerd met schuim om een constante temperatuur te kunnen handhaven. Keerzijde is dat dit soort schuim vaak licht ontvlambaar is.

Bekijk beelden van de brand: