Bewoners van tal van plaatsen in het zuiden van Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk en Zwitserland zijn zondag geëvacueerd uit hun woningen. De rivieren in de omgeving treden door dagenlange regen buiten hun oevers.

Dat meldt BBC News. In Tsjechië zijn zeker twee doden gevallen als gevolg van de overstromingen. Drie mensen worden nog vermist volgens de Deutsche Welle.

De Tsjechische regering heeft inmiddels de noodtoestand afgekondigd. De bewoners van hoofdstad Praag kijken gespannen toe hoe de rivier de Moldau een steeds hoger waterpeil bereikt. 

De brandweer, gesteund door vrijwilligers, is druk in de weer met het maken van barrières van zandzakken en ander materiaal om te voorkomen dat het historisch centrum van Praag blank komt te staan. De verwachting is dat de waterstand in de rivier maandagochtend zijn piek bereikt. 

Duitse militairen

Duitse steden Passau en Rosenheim hebben ook de noodtoestand afgekondigd. Duitse militairen zijn maandag naar gebieden gestuurd die in ernstige mate kampen met hoogwater. Vooral de Beierse stad Passau, 440 kilometer ten zuiden van Berlijn, lijdt onder wateroverlast. De rivieren de Inn en Donau vloeien hier samen.

Het waterpeil is er maandag hoger dan het laatste record dat uit 1954 stamt. De oude stad van Passau is in het weekeinde volledig ondergelopen.

Passau moet ook rekening houden met de rivier de Inn die bij de stad samenkomt met de Donau.

Gößnitz

Beieren is niet de enige Duitse staat die kampt met overstromingen. Dorpen en steden in Saksen, Thüringen en Baden-Württemberg staan eveneens blank.

In Thüringen is een compleet dorp ontruimd. Het stadje Gößnitz besloot hiertoe vanwege de extreme wateroverlast. Vierduizend bewoners zijn geëvacueerd. In Gößnitz komen de rivieren Pleiße en Meerchen bij elkaar.

Oostenrijk

Ook in Oostenrijk zijn honderden mensen elders ondergebracht. Het land wordt niet alleen geteisterd door overstromingen, maar ook door aardverschuivingen. Een reddingswerker kwam bij een aardverschuiving nabij Salzburg om het leven en er worden enkele mensen vermist.

In twee dagen is er in Oostenrijk net zoveel regen gevallen als er normaal in twee maanden valt. Dat meldt meteorologisch centrum ZAMG.

Recordhoogte

Naar verwachting wordt het waterpeil in delen van Oostenrijk maandagavond zo hoog dat het record van augustus 2002 wordt verbroken.

In het noordoosten van het land, in de deelstaat Neder-Oostenrijk, bereikte de waterstand maandagochtend al bijna een recordhoogte in de rivieren de Donau en de Wachau.

In de vroege avond stijgt het water naar verwachting tot 10,92 meter. Daarmee zou het hoger komen te staan dan na de hevige overstromingen in 2002.

Bekijk beelden van de overstromingen:

Als gevolg van de overstromingen is er nauwelijks treinverkeer mogelijk, waaronder tussen Salzburg en München. Veel wegen zijn afgesloten en scheepvaart op lange stukken over de Rijn, Main en Neckar ligt stil.