In Istanbul en andere grote steden in Turkije kwam het zondagavond opnieuw tot hevige onlusten. De politie zette traangas in tegen duizenden demonstranten in de Istanbulse wijk Besiktas, waar ook het kantoor van premier Recep Tayyip Erdogan is.

De betogers wierpen barricades op en gooiden met stenen naar het kantoor van de premier. In de hoofdstad Ankara zette de politie traangas en waterkanonnen in tegen duizenden demonstranten die ook daar naar het kantoor van Erdogan wilden trekken. Ook in steden als Izmir en Adana zette de politie zondag traangas is.

Aanleiding voor het protest, dat dinsdag in Istanbul begon, zijn plannen om een park bij het Taksimplein in Istanbul vol te bouwen. Critici verwijten de regering van Erdogan dat zij te weinig overlegt over haar beleidsvoornemens.

De protesten hebben zich inmiddels uitgebreid. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International vielen er bij schermutselingen de afgelopen dagen twee doden en meer dan 1000 gewonden.

Veel Turken keren zich tegen de premier die al 10 jaar regeert, onder meer vanwege zijn autoritaire stijl. Maar Recep Tayyip Erdogan wijst die kritiek van de hand. ''Wanneer je iemand een dictator noemt, terwijl hij het volk dient, heb ik niets meer te zeggen.'' Hij beschuldigde de demonstranten van plundering en brandstichting.

Bekijk beelden van het protest: