Een bekend team van tornadojagers is vrijdag omgekomen in de Verenigde Staten, toen zij door een tornado werden getroffen.

De 'stormchasers' waren jarenlang te zien in het gelijknamige programma op Discovery Channel, zo meldden verschillende Amerikaanse media en familie zondag.

Tim Samaras (55), zijn zoon Paul (24) en hun collega Carl Young (45) konden niet op tijd weg komen, toen zij in de staat Oklahoma werden verrast door een tornado bij het plaatsje El Reno. Door die tornado kwamen onder andere ook een moeder en haar dochter om het leven, toen hun auto werd getroffen.

Jim Samaras, een broer van Tim, bevestigde het nieuws via Facebook en bedankte mensen voor steunbetuigingen. ''Het is spijtig dat ze zijn omgekomen, maar het gebeurde terwijl ze iets deden waar ze gek op waren.''

Metingen

Het team, genaamd TWISTEX, onderzocht jarenlang de werking en het ontstaan van de wervelstormen. Met die informatie zouden levens gered kunnen worden, aangezien waarschuwingen dan preciezer en eerder gedaan kunnen worden.

Om de metingen te doen, plaatsten zij meetinstrumenten in het pad van een tornado. Dat was ook te zien in de serie op Discovery Channel. Desalniettemin stond het team bekend als voorzichtig en uiterst professioneel.

Bekijk een interview van CNN uit 2004 met Tim Samaras: