Het Taksimplein in Istanbul is zondag weer volgestroomd met duizenden demonstranten. Ook elders in de stad en in Ankara kwamen weer tienduizenden demonstranten samen.

De politie zette in Ankara wederom traangas in, maar de botsingen tussen de autoriteiten en de demonstranten waren minder hevig vergeleken met die van de afgelopen twee dagen in de twee grootste steden van Turkije.

Al drie dagen maken de demonstranten hun ongenoegen kenbaar over het functioneren van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, die een te invloedrijke rol zou spelen.

Veel betogers riepen Erdogan op af te treden. Sommigen vergeleken hem met een sultan en verweten hem zich als een dictator te gedragen.

Dictatuur

Erdogan zelf verwierp de beschuldigingen en stelde dat hij zich altijd dienstbaar heeft opgesteld. "Ik ben geen heerser over het volk. Dictatuur stroomt niet door mijn aderen en zit niet in mijn karakter. Ik ben een dienaar van het volk."

De premier noemde de protestacties 'ideologisch' en gemanipuleerd door een oppositie die in de stemlokalen geen vuist kan maken. "Ik ga niet om goedkeuring vragen (van de oppositie) of een handvol plunderaars", aldus Erdogan.

Beursplein

Ook in Amsterdam en Rotterdam wordt zondag gedemonstreerd tegen de Turkse premier en het politiegeweld in Turkije.

Naar schatting 150 demonstranten hebben zich 's middag verzameld op het Beursplein in het centrum van Amsterdam om hun solidariteit te betuigen met betogers in Turkije. Het was de derde demonstratie in Amsterdam.

RTV Rijnmond meldt dat in Rotterdam in Het Park bij de Euromast een vergelijkbare bijeenkomst heeft plaatsgevonden. Daar kwamen enkele honderden mensen op af.

Duitsland

Ook in Duitsland hebben zondag duizenden mensen gedemonstreerd tegen de Turkse premier Erdogan. In Essen in het Ruhrgebied kwam het daarbij tot ongeregeldheden. De politie werd met flessen bekogeld. Daarop zetten agenten pepperspray en knuppels in.

In Frankfurt verliep een betoging van zo'n 3500 mensen vreedzaam, evenals een actie van zo'n 600 mensen voor de Turkse ambassade in Berlijn.

Demonstratie

De protestacties in Turkije braken los nadat een hardhandig politie-ingrijpen vrijdag een einde had gemaakt aan een vreedzame demonstratie tegen de bouw van een winkelcentrum en een moskee in Istanbul. Hiervoor zouden diverse bomen op het Taksimplein moeten wijken, met als gevolg dat er weer een stuk groen uit het stadshart verdwijnt.

De vlam sloeg in de pan en de politie probeerde de betogers uiteen te drijven met waterkanonnen en traangas. Zo'n duizend mensen werden opgepakt. De protesten sloegen uiteindelijk over naar andere steden, en mondden uit in betogingen tegen Erdogan.

Doden

Volgens Amnesty International hebben de onlusten van de afgelopen dagen twee doden tot gevolg gehad en meer dan 1000 gewonden. Erdogan heeft internationaal veel kritiek gekregen voor het optreden van de politie tegen de demonstranten.

De Europese Unie betreurde zondag het ''disproportionele geweld'' van de Turkse politie en riep zowel de regering als de demonstranten op met elkaar te praten en de schermutselingen te beëindigen.