Drie leden van het Britse Hogerhuis zijn verwikkeld in een lobbyschandaal en als gevolg daarvan door hun partijen geschorst.

Verslaggevers van The Sunday Times, die zich voordeden als vertegenwoordigers van een zonne-energiebedrijf, boden de Lords geld om in het parlement te lobbyen voor hun fictieve werkgever.

De drie zouden daarmee in hebben gestemd, maar ontkennen iets te hebben misdaan.

Labour-Lords Brian Mackenzie en Jack Cunningham en John Laird van de Noord-Ierse Ulster Unionist Party werden op video vastgelegd door de journalisten van The Sunday Times.

Cunningham zei 'deuren langs te kunnen gaan, afspraken met ministers te kunnen regelen en vragen te kunnen stellen in het House of Lords'. Hier zou omgerekend maximaal ruim veertienduizend euro tegenover moeten staan.

Verboden

Het is voor Britse volksvertegenwoordigers verboden om tegen betaling de belangen van bedrijven of andere partijen te behartigen in het parlement. Volgens critici zijn de regels niet streng genoeg.

De drie Hogerhuisleden ontkennen de regels te hebben overtreden. Desondanks maakte de Ulster Unionist Party zondag bekend Laird te hebben geschorst in afwachting van de uitkomst van een onderzoek.

Ook Mackenzie en Cunningham hoeven hangende het onderzoek niet op hun werk te verschijnen, liet Labour weten.