Vier Zuid-Afrikaanse banken en twee lokale beveiligingsbedrijven zouden in totaal een miljard euro aan goud, diamanten en contanten bezitten van de omgebrachte Libische dictator Muammar Kaddafi (1942-2011).

De Zuid-Afrikaanse krant Sunday Times publiceerde een brief van de Libische ministers van Justitie en Financiën waarin staat dat Kaddafi 'onrechtmatig verkregen' vermogen in Zuid-Afrika heeft verborgen.

Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Financiën heeft bevestigd dat Libische onderzoekers aanspraak hebben gemaakt op het geld en de juwelen, zo meldden Zuid-Afrikaanse media zondag. Een regeringswoordvoerder laat weten dat Zuid-Afrika de zaak onderzoekt.

Zwager

De Libische regering beschikt over aanwijzingen dat Kaddafi's zwager en voormalig hoofd van de Libische inlichtingendienst het geld in Zuid-Afrika heeft gestald. Abdullah Senussi is in maart vorig jaar opgepakt op verdenking van misdaden tegen de menselijkheid.

Tijdens de 42-jarige machtsperiode van Kaddafi hield hij naast de officiele boekhouding een geheime administratie bij, waaruit bleek dat hij Libisch oliegeld en bedragen uit andere publieke fondsen naar eigen rekeningen doorsluisde.

De Libische autoriteiten proberen het weggesluisde geld terug te vinden en terug te halen voor de Libische bevolking.

Het regime van Kaddafi kwam ten val op 23 augustus 2011, na zeven maanden vechten tegen opstandelingen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten