Opperrechters in Egypte hebben zondag bepaald dat de Eerste Kamer, de Maglis al-Shura (Raadgevende Raad), niet wettig is gekozen.

De leden van het Egyptische Hogerhuis hebben normaal gesproken weinig te vertellen, maar de opperrechters hebben in juni 2012 de Egyptische Tweede Kamer ontbonden. Sindsdien functioneert de Maglis al-Shura als de volksvertegenwoordiging.

President Mohamed Mursi heeft laten weten dat die volksvertegenwoordiging blijft doorwerken, ondanks het vonnis van het hof. Een datum voor nieuwe verkiezingen is echter nog niet vastgelegd.

Verkiezingen lijken nu niet gunstig voor de islamist Mursi. Zijn populariteit is gekelderd door het sterk stijgen van de prijzen, de werkloosheid, de armoede en de onveiligheid in het land.

Mubarak

Na de val van de autocraat Hosni Mubarak begin 2011 is de macht langzaam in handen gekomen van de Moslim Broederschap die werd vervolgd door Mubarak en diens militaire voorgangers. Islamisten wonnen na Mubaraks val in beide kamers van het parlement een grote meerderheid. Maar veel kiezers vinden nu dat de moslimbroeders als regeerders volkomen falen.

Mursi komt voort uit de broederschap en heeft sinds zijn aantreden in 2012 hooglopende ruzie met de magistraten. Veel rechters danken hun functie aan het vorige regime. Mursi wil de rechterlijke macht daarom hervormen. Onderdeel van het plan is het met pensioen sturen van duizenden magistraten.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Dossier Egypte