Hevige regenval in het zuiden van Duitsland en in de Alpen heeft tal van rivieren buiten hun oevers doen treden.

Onder meer de autosnelweg A8, van München naar Salzburg, is in beide richtingen geheel afgesloten door overstromingen, meldde de ANWB zondag.

In het zuidwesten van Duitsland is bij knooppunt Karlsruhe-Mitte een baan van de snelweg A5 in zuidelijke richting geblokkeerd door een aardverschuiving. Ook op het snelwegtraject München - Neurenberg is veel water op de weg terechtgekomen.

In de zuidwestelijke deelstaat Baden-Württemberg worden twee mensen vermist. Zij zijn waarschijnlijk meegesleurd door de rivier de Echaz.

De autoriteiten verwachten dat de scheepvaart op een steeds groter gedeelte van de Rijn zal moeten worden gestremd. Voor Nederland verwacht Rijkswaterstaat vooralsnog geen ernstige gevolgen voor de scheepvaart.

Oostenrijk

Ook in Oostenrijk doen zich grote problemen voor door wateroverlast, vooral in Tirol en rond Salzburg. In Sankt Johann bij Salzburg is zondag een reddingswerker om het leven gekomen door een aardverschuiving, die was veroorzaakt door de neerslag.

In dezelfde deelstaat worden twee mensen vermist, die zijn meegesleurd door het water. Op sommige plaatsen in de Alpenrepubliek is een hoeveelheid regen gevallen die normaal in 2 maanden valt.

Tsjechië

Tsjechië heeft zondag eveneens te maken met flinke wateroverlast. Op ruim 40 plaatsen in het land is zondag een hoogwateralarm van kracht.

Het wassende water heeft inmiddels één leven geëist; van een vrouw in Praag wier huis instortte door de drassige ondergrond. Drie watersporters worden vermist bij twee rivieren in de landstreek Bohemen, maar de politie moest een zoektocht staken door het hoge waterpeil.

Hevige regenval heeft eveneens het peil van de Moldau, de langste rivier van Tsjechië, flink doen stijgen. In de hoofdstad Praag draait de brandweer overuren sinds de nacht van zaterdag op zondag om dijken te verstevigen en barrières op te werpen tegen het hoge water, zo berichtte het Tsjechische Nieuws Agentschap CTK.

Onder meer het historische centrum van de stad wordt door overstroming bedreigd. Een woordvoerder van de brandweer noemde de situatie zeer ernstig.