In Italië zijn inmiddels drie gevallen van de nieuwe SARS-variant MERS vastgesteld. Dat heeft het Italiaanse ministerie van volksgezondheid zaterdag bekendgemaakt.

Een van de patiënten is een 45-jarige man die onlangs een bezoek bracht aan Jordanië. Hij ligt met hoge koorts en ademhalingsproblemen in een ziekenhuis in Toscane.

Een kind dat familie is van de man en een van zijn collega's zijn ook geïnfecteerd met het virus. Volgens de autoriteiten maken de drie het naar omstandigheden goed.

Saudi-Arabië

In Saudi-Arabië heeft het virus onderwijl aan nog eens drie levens geëist. Dat heeft het Saudische ministerie van volksgezondheid zondag bekendgemaakt. In totaal zijn al 24 Saudiërs aan het MERS-virus bezweken.

Het ministerie zei dat tot dusver 38 mensen in het koninkrijk zijn geïnfecteerd met het virus. Twee van de drie recente doden leden aan chronische ziektes.

VN

Het MERS-virus is verwant aan SARS, dat in 2003 aan zo'n achthonderd mensen het leven kostte. De Verenigde Naties zeiden zaterdag op de hoogte te zijn van 51 mensen die het nieuwe virus sinds september hebben opgelopen. Dertig van hen zijn overleden.

De meeste mensen die het nieuwe virus hebben opgelopen komen uit Qatar, Saudi-Arabië, Jordanië en Pakistan, of zijn daar onlangs geweest.