Een verklaring van de VN-Veiligheidsraad over de belegerde Syrische stad Qusair wordt geblokkeerd door Rusland. Dat heeft een diplomatieke bron bij de Veiligheidsraad gezegd.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wil volgens de bron een kritische verklaring afgeven over het offensief van het Syrische leger op Qusair.

Rusland houdt dit echter tegen omdat de Veiligheidsraad zich vorig jaar niet uitsprak toen Syrische rebellen Qusair innamen.

Libanon

Qusair, een strategisch gelegen stad in de buurt van de grens met Libanon, was ruim een jaar in handen van de Syrische rebellen. Vorige maand lanceerde het Syrische regeringsleger een groot offensief.

Strijders van de Libanese Hezbollah-beweging vechten mee aan de zijde van het Syrische leger.

Conferentie

De Syrische oppositie zei afgelopen week niet te zullen meedoen aan een vredesconferentie die de Verenigde Staten en Rusland willen organiseren. 

De strijd in Qusair is voor de oppositie een van de redenen de gesprekken op voorhand af te wijzen. "Een internationale conferentie over een politieke oplossing voor de situatie in Syrië heeft geen betekenis als er massaslachtingen plaatsvinden", zei Khalid Saleh van de Syrische Nationale Coalitie.

Achtergrond: Conflict Syrië in een patstelling

Meer over de situatie in Syrië