Het Syrische regeringsleger en de Hezbollah-beweging hebben zaterdag hun aanvallen op het strategisch gelegen stadje Qusair verhevigd. Volgens de Verenigde Naties zitten er duizenden mensen in de val. 

Er is geen medische verzorging. 1500 gewonden zouden dringend geëvacueerd moeten worden voor behandeling, aldus de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Navi Pillay.

Volgens de Zuid-Afrikaanse juriste komen er berichten vanuit Qusair over zware schendingen van het oorlogsrecht. In een zaterdag uitgegeven verklaring roept zij de strijdende partijen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Locatie Qusair in Syrië:


Grotere kaart weergeven

Catherine Ashton, buitenlandcoördinator van de Europese Unie, is geschokt door de toegenomen gewelddadigheden in Qusair. Dat heeft ze zaterdagavond in Brussel gezegd.

De EU-buitenlandcoördinator roept de strijdende partijen dringend op om burgers te beschermen, gewonden te evacueren en hulporganisaties toe te laten. "De daders zullen niet onbestraft blijven'', waarschuwde Ashton.

Human Rights Watch

Ook mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch gaf aan ernstig bezorgd te zijn over de veiligheid van de burgers in Qusair. Burgers die probeerden te vluchten zouden volgens de oppositie vrijdag zijn aangevallen. Dat schrijft Human Rights Watch op haar website. 

"Alle strijdende partijen die voorkomen dat burgers kunnen vluchten uit Qusair maken zich schuldig aan het schenden van het oorlogsrecht", zegt Sarah Leah Whitson van de mensenrechtorganisatie. "Burgers mogen geen doel op zich zijn en hulporganisaties moeten toegelaten worden om medische verzorging te kunnen bieden en burgers te evacueren."

Rusland

Een VN-diplomaat heeft gezegd dat Rusland een verklaring van de VN-Veiligheidsraad, waarin de aanvallen van het Syrische regeringsleger op Qusair worden bekritiseerd, zou hebben geblokkeerd. Dat meldt persbureau AP zondagochtend. Dit omdat de raad ook geen verklaring aflegde toen de rebellen de stad Qusair in beslag namen. 

Rusland is de belangrijkste bondgenoot van de Syrische regering. 

Achtergrond: Conflict Syrië in een patstelling

Meer over de situatie in Syrië