Bij meer dan 90 betogingen in heel Turkije zijn in totaal 939 aanhoudingen verricht. Dit heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in Ankara zaterdag bekendgemaakt.

Tienduizenden Turken gingen vrijdag in diverse steden de straat op. Bij 90 demonstraties zijn in totaal 939 aanhoudingen verricht, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Bij de botsingen raakten 79 mensen gewond. 

Vrijdag mondden de protesten uit in veldslagen tussen oproerpolitie en demonstranten, niet alleen in Istanbul maar ook elders in het land. Daarbij zijn honderden gewonden gevallen.

De Vereniging van Turkse Artsen spreekt over duizend gewonden bij de rellen in Istanbul. Zeker vier mensen zouden hun gezichtsvermogen zijn verloren en vier anderen worden behandeld aan een gebroken schedel. Dat meldt persbureau Reuters.

Taksimplein

Erdogan erkende zaterdag dat de politie te hard was opgetreden en beloofde een onderzoek. De regering van Turkije bond zaterdag in en liet betogers in Istanbul hun gang gaan; de politie is teruggetrokken van het Taksimplein. 

Ook in de nacht van zaterdag op zondag is het Taksimplein in Istanbul het toneel van een groot protest tegen de Turkse premier Erdogan. Ook was het onrustig bij het kantoor van Erdogan in Istanbul en in Ankara. Er werd brand gesticht en met stenen gegooid. 

Locatie Taksimplein in Istanbul:


Grotere kaart weergeven

Niet buigen

Erdogan riep de betogers op onmiddellijk op te houden, ''want de regering zal niet voor een minderheid buigen. Wij hebben hier elke vier jaar verkiezingen en het volk heeft gekozen'', aldus de premier die al sinds 2002 verkiezingen moeiteloos wint.

Erdogan zei dat het plan het Taksimplein te vervangen wordt aangegrepen om onrust te stoken. De politie heeft zaterdag geprobeerd met wapenstok, waterkanon en traangas te voorkomen dat vele duizenden betogers naar het plein optrekken om er samen te komen. Ondanks de protesten gaan de omstreden bouwplannen op het plein gewoon door, aldus Erdogan. 

Ottomaanse Rijk

In de nadagen van het Ottomaanse Rijk stond op de plaats van het Taksimplein een groot militair en architectonisch imposant complex, de Artillerie Barakken. Dat is in 1940 gesloopt. In 2011 is besloten het complex uit 1806 met een andere bestemming te herbouwen.

Volgens Cengiz Aktar, hoogleraar politicologie, is Erdogan met zijn harde optreden te ver gegaan. Aktar, die werkt aan de Bahcesehir Universiteit in Istanbul, meent dat de manier waarop de premier de samenleving naar zijn hand probeert te zetten, ''de bevolking van Turkije tot hier zit. Mensen zitten vol negatieve energie om talrijke redenen''.

Protestgolf

Velen zijn moe van Erdogans autoritaire stijl. De enorme bouwprojecten in Istanbul ''worden uitgevoerd zonder enig onderzoek naar de impact ervan en zonder inspraak van de bevolking.''

Turkije wordt geconfronteerd met de grootste protestgolf sinds Erdogans partij van gematigde islamisten, de AKP, 10 jaar geleden aan de macht kwam.