De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zaterdag gezegd dat de bouwplannen van de gemeente Istanbul op het terrein waar het Taksimpark ligt, gewoon worden uitgevoerd.

Erdogan reageerde hiermee voor het eerst op de protesten die naar aanleiding van de plannen met het park afgelopen week dinsdag begonnen.

Vrijdag mondden de protesten uit in veldslagen tussen oproerpolitie en demonstranten, niet alleen in Istanbul maar ook elders in het land. Er zijn honderden gewonden gevallen.

Erdogan erkende zaterdag dat de politie te hard had opgetreden en beloofde een onderzoek. Ooggetuigen meldden dat de politie zich zaterdagmiddag van het plein terugtrekt en er betogers naar het Taksimplein gaan.

Minderheid

Erdogan riep de betogers op onmiddellijk op te houden, "want de regering zal niet voor een minderheid buigen. Wij hebben hier elke vier jaar verkiezingen en het volk heeft gekozen", aldus de premier die al sinds 2002 verkiezingen moeiteloos wint.

Erdogan zei dat het plan het Taksimpark te vervangen wordt aangegrepen om onrust te stoken.

Onrust zaterdag

De politie heeft zaterdag geprobeerd met wapenstok, waterkanon en traangas te voorkomen dat vele duizenden betogers naar het plein optrekken om er samen te komen.

Zo waren er zaterdag botsingen in een van de bekendste straten van de stad, de oude winkelstraat Istiklal Caddesi waar ook het imposante Nederlandse consulaat, voormalige ambassade in het Ottomaans Rijk, is gevestigd.

In de nadagen van het Ottomaanse Rijk stond op de plaats van het Taksimpark een groot militair en architectonisch imposant complex, de Artillerie Barakken. Dat is in 1940 gesloopt. In 2011 is besloten het complex uit 1806 met een andere bestemming te herbouwen.

Reisadvies

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft reizigers die naar Istanbul gaan zaterdag geadviseerd om het Taksimplein te mijden. Ook op andere plaatsen waar wordt gedemonstreerd, kunnen toeristen beter niet komen.

Bekijk beelden van het protest: