De Amerikaanse weerdienst NWS heeft vrijdagavond een officiële tornado-waarschuwing afgegeven voor Oklahoma City en een aantal voorsteden. Het gebied werd om zeven uur 's avonds (lokale tijd) door meerdere tornado's getroffen.

Daarbij zijn negen doden gevallen, waaronder een moeder en haar baby. Dat meldt persbureau AP. 

De moeder reed met haar baby in een terreinwagen op een snelweg in het gebied rond Oklahoma City, bij de voorstad El Reno, toen de auto over de kop sloeg. Een aantal automobilisten wordt nog vermist.

Ann Dee Lee van de Oklahoma Dept. of Emergency Management meldt rond middernacht (lokale tijd) 12 gewonden tegenover CNN.

Overstromingen

De National Weather Service (NWS) waarschuwde voor de storm die verschillende tornado's genereerde. Volgens CNN betekent een officiële waarschuwing van NWS dat vernietigende tornado's een dichtbevolkt gebied naderen.

In Oklahoma City lijken overstromingen om negen uur 's avonds de grootste problemen te veroorzaken. ABC News meldt om 23.30 uur (lokale tijd) dat het gebied door vijf tornado's zou zijn getroffen. 

Moore 

Het weerstation sprak van een 'bijzonder gevaarlijke situatie' voor een groot deel van de Amerikaanse staat Oklahoma, waaronder de bijna twee weken geleden zwaar getroffen plaats Moore. Daar kwamen door een tornado 24 mensen om het leven. 

Volgens USA Today trof een tweede tornado de plaats Moore vrijdagavond. De burgemeester van de stad noemt het "onvoorstelbaar" dat de stad opnieuw is getroffen. Volgens meteorologen zijn de tornado's van vrijdag lang niet zo krachtig als die van 20 mei.

Hoe groot de schade precies is in Oklahoma City en de voorsteden moet nog worden vastgesteld. 

Bekijk beelden van de storm:

Locatie Oklahoma City en omgeving:


Grotere kaart weergeven

Vliegveld

De autoriteiten hebben als gevolg van de dreiging het vliegveld Will Rogers World Airport in Oklahoma City geëvacueerd en al het vliegverkeer stilgelegd. Alle aanwezige passagiers zijn naar de ondergrondse tunnels gebracht. 

Ook de grote door Oklahoma City lopende snelweg, de Interstate 40, werd afgesloten. Zo meldt persbureau AP. Automobilisten werden gevraagd de I-40 te verlaten en een schuilplaats te zoeken. 

Volgens het live verslag van CNN in de nacht van vrijdag op zaterdag ging dit echter moeizaam omdat het zeer druk is op de wegen. De tornado trok tijdens het spitsuur over de snelweg. Auto's zouden ondersteboven liggen, aldus USA Today. 

Door de zware weersomstandigheden zitten er vrijdagavond meer dan 71.000 klanten in Oklahoma City zonder stroom. Dat meldt CNN op basis van gegevens van Oklahoma Gas and Electric Co. In het hele gebied zouden 190.000 mensen zonder stroom zitten.

Missouri

Voor het gebied rond St. Louis in de staat Missouri was later op de avond ook sprake van een tornado-waarschuwing.  

NWS bevestigt rond middernacht (lokale tijd) een tornado in de buurt van St. Charles in Missouri. 

Locatie St. Charles in Missouri:


Grotere kaart weergeven

Tornado Alley

Het gebied waar de meeste tornado's overheen komen staat bekend als Tornado Alley. Er wonen zeker 63 miljoen mensen.

Vooral in het midden van de Verenigde Staten, in een strook die zich uitstrekt van het noorden van Texas tot het grensgebied van South Dakota en Minnesota, komen dergelijke windhozen veel voor.

De gemiddeld duizend stormen per jaar ontstaan wanneer koude lucht uit het noorden in botsing komt met de warme lucht vanuit de Golf van Mexico. Dit gebeurt vooral in de maanden april, mei en juni.