De Verenigde Staten en Duitsland hebben Rusland vrijdag gemaand geen geavanceerde luchtdoelraketten aan Syrië te leveren.

Als het dat wel doet, dan laat het de burgeroorlog in dat land langer voortduren, brengt het de in Genève geplande vredesconferentie in gevaar en schaadt het de strategische belangen van Israël, zeggen de Amerikaanse en Duitse ministers van buitenlandse zaken, John Kerry en Guido Westerwelle.

"Het helpt niet om de S-300 (raketten) in de regio te introduceren terwijl wij proberen deze vredesconferentie te organiseren en vrede te stichten", zei Kerry op een gezamenlijke persconferentie met Westerwelle in Washington.

"Het is in onze ogen niet verantwoordelijk, vanwege de omvang van de wapens, de aard van de wapens en wat het in de regio doet met betrekking tot de veiligheid van Israël, daarom hopen wij dat zij ervan afzien, in het belang van deze vredesconferentie."

Verkeerd

Westerwelle riep Rusland op de conferentie, die al is uitgesteld tot juli, niet te 'bederven'. "De levering van wapens aan het regime-Assad is volkomen verkeerd. Onze collega's in Rusland sturen een verkeerde boodschap naar de wereld en de regio door S-300's of andere onderdelen van wapens te leveren."

Assad suggereerde donderdag dat zijn land een eerste zending van het moderne luchtafweersysteem in ontvangst heeft genomen. Rusland zegt dat de levering geschiedt onder een bestaand contract. Het raketsysteem zou buitenlands ingrijpen lastiger maken en de strategische positie van Israël ondergraven.

Rode lijn

Kerry zei dat de Syrische oppositie kampt met leiderschapskwesties, maar gaat ervan uit dat zij aan de vredesconferentie zal deelnemen wanneer deze eenmaal zijn opgelost. Hij waarschuwde opnieuw dat het gebruik van chemische wapens in Syrië voor de Amerikaanse regering een 'rode lijn' is. Tegelijkertijd zei hij dat aanwijzingen dat zulke wapens zijn gebruikt nog worden geverifieerd, om honderd procent zeker te zijn.

Achtergrond: Conflict Syrië in een patstelling

Meer over de situatie in Syrië