Rusland levert Syrië zeker tien gevechtsvliegtuigen van het type MiG-29MM2. 

De regering in Moskou komt daarmee het contract na dat zij met de regering van president Bashar al-Assad heeft gesloten, liet de directeur van de MiG-fabriek, Sergej Korotkov, vrijdag weten. Dat meldt het persbureau Interfax.

Een delegatie van de regering in Damascus is dezer dagen in Moskou om de laatste details voor de levering van de toestellen te regelen. Rusland is met Iran de belangrijkste bondgenoot van het regime van Assad.

Of Syrië inmiddels al een lading S-300-raketten heeft ontvangen van Rusland is niet geheel duidelijk. In het interview met Al-Manar dat Assad donderdag gaf liet hij zich niet duidelijk uit over de wapenleveranties. 

Een bron binnen het Russische ministerie van Defensie heeft aan Reuters laten weten dat deze raketten nog geleverd worden, maar waarschijnlijk niet voor de herfst.  

S-300-raketten zijn bedoeld voor luchtdoelen, zoals vliegtuigen en helikopters, en daarmee vooral een gevaar voor een eventuele westerse interventie en de Israëlische luchtmacht. De rebellen in Syrië beschikken niet over een luchtmacht. 

Achtergrond: Conflict Syrië in een patstelling

Meer over de situatie in Syrië