De Syrische president Bashar al-Assad heeft 'vertrouwen in de overwinning' in de burgeroorlog die in Syrië woedt.

Hij zei dit donderdag in een interview met de Libanese tv-zender Al-Manar. Hij waarschuwde tevens Israël dat Damascus terugslaat als Israël in de toekomst luchtaanvallen uitvoert op Syrisch grondgebied.

Assad zei dat hij al sinds het uitbreken van de opstand vertrouwen heeft dat hij zijn tegenstanders zal verslaan. "Als we hier geen vertrouwen in zouden hebben gehad, dan zouden we ook niet in staat zijn geweest deze strijd al twee jaar te voeren, met de mogelijkheid van een internationale aanval", zei hij. Assad voegde daaraan toe dat Syrië 'zal blijven zoals het was'.

Vergelding

De president waarschuwde Israël voor vergeldingsaanvallen en verklaarde dat hij andere landen hiervan ook op de hoogte heeft gesteld. Hij voegde daaraan toe dat de vergelding 'strategisch' zal zijn.

Of Syrië inmiddels al een lading S-300-raketten heeft ontvangen van Rusland is niet geheel duidelijk. In het interview met Al-Manar liet Assad zich niet duidelijk uit over de wapenleveranties.

Burgeroorlog

Syrië verkeert in een burgeroorlog sinds in maart 2011, in navolging van de revoltes in onder meer Tunesië, Libië en Egypte, opstand ontstond tegen het autoritaire bewind van Assad. Twee jaar later lijkt de president nog altijd van geen wijken te weten en vechten rebellengroepen en het regeringsleger een bloedige strijd.

De oorlog heeft volgens de meest recente cijfers van de Verenigde Naties (VN) aan zeker tachtigduizend mensen het leven gekost. 

Achtergrond: Conflict Syrië in een patstelling

Meer over de situatie in Syrië