De Verenigde Staten hebben bezorgd gereageerd op het bericht dat negen Noord-Koreanen, die hun land waren ontvlucht, door China teruggestuurd zijn naar Noord-Korea.

Dat meldt de BBC.

De Verenigde Staten, maar ook mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, zijn bang dat de negen Noord-Koreanen hard zullen worden gestraft door het regime. Human Rights Watch heeft Pyongyang opgeroepen bekend te maken waar de negen zijn.

De mensenrechtenorganisatie heeft zowel Laos als China ervan beschuldigd onachtzaam met het welzijn van de groep te zijn omgegaan.

De groep, tussen de 15 en 23 jaar, kwam in april via China in Laos aan, waarop Laos de negen maandag terugstuurde naar China. Daar zijn zij dinsdag op het vliegtuig gezet, terug naar Pyongyang.

Financiële bijstand

De Verenigde Staten hebben in een verklaring landen uit de regio opgeroepen samen te werken als het gaat om Noord-Koreaanse vluchtelingen die hun land binnen komen.

Traditioneel stuurt China Noord-Koreaanse vluchtelingen terug naar het land van herkomst. Zij worden door China gezien als economische migranten. De meeste Noord-Koreaanse vluchtelingen reizen via China door naar andere staten in Zuidoost-Azië. Van daaruit gaan zij naar Zuid-Korea, waar ze recht hebben op financiële bijstand.

Vorig jaar zijn er meer dan 1500 Noord-Koreanen in Zuid-Korea aangekomen. Volgens groepen activisten kunnen zij met zware straffen worden geconfronteerd als zij terug worden gestuurd.

Dossier Noord-Korea

Achtergrond: Kim flirt alleen met oorlog

Chronologie van recente gebeurtenissen Noord-Korea