De militaire leider van de belangrijkste overkoepelende groep van Syrische rebellen heeft Hezbollah beschuldigd van een 'invasie' in Syrië.

Dat zei hij in een interview met de BBC.

Leider van het Vrije Syrische Leger Gen Selim Idriss beweert dat meer dan 7000 strijders van de Libanese beweging Hezbollah hebben deelgenomen aan de aanvallen op rebellen in de stad Qusair.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken heeft het aantal strijders van de radicale sjiitische organisatie op 3000 tot 4000 geschat.

Militairen van het regeringsleger en strijders van de pro-Iraanse Hezbollah begonnen woensdag een nieuw offensief tegen de strategisch gelegen stad. Qusair telt ongeveer 30.000 inwoners.

Terugtrekken

Het Amerikaanse ministerie eist van Hezbollah dat de strijders zich onmiddellijk terugtrekken. Volgens woordvoerster Jen Psaki leidt de aanwezigheid van Hezbollah tot een "zeer gevaarlijke escalatie".

Strijders van Hezbollah vechten aan de zijde van het Syrische leger tegen de opstandelingen. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zei eerder dat zijn organisatie ''tot het einde van de weg'' zal meevechten om president Bashar al-Assad in het zadel te houden.

Het risico dat het conflict overslaat naar Libanon is toegenomen door de inmenging van Hezbollah.

Mensenrechtenraad

De uitspraken over Hezbollah komen na de vergadering van de Mensenrechtenraad van de VN in Genève woensdag.

Daarin werd Syrië veroordeeld en werd stopzetting van de aanvallen met raketten en andere zware wapen op burgers in Qusair geëist. Ook veroordeelde de raad de inzet van buitenlandse strijders.

Hulp

Intussen hebben Syrische opstandelingen donderdag gepleit voor militaire en medische hulp voor de stad Qusair. Zij zeggen dat zij honderden gewonden niet kunnen evacueren uit de stad aan de grens met Libanon.

Volgens Malek Ammar, een activist van de oppositie, zijn er 700 mensen gewond. De stad is omsingeld en er is volgens hem nu geen mogelijkheid om hun medische hulp te verstrekken.

Locatie Qusair in Syrië:


Grotere kaart weergeven

Achtergrond: Conflict Syrië in een patstelling

Meer over de situatie in Syrië