Syrië stelt geen voorwaarden vooraf aan vredesoverleg, aldus minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem woensdag.

De oppositionele Coalitie daarentegen wil alleen in Genève komen aanschuiven als van tevoren een deadline wordt gesteld voor het vertrek van president Bashar al-Assad.

De oppositie wil internationale garanties dat Assad weg moet vóór het overleg dat de VS en Rusland proberen te organiseren.

De Coalitie van 60 groeperingen reageerde na 7 dagen verdeeldheid en overleg woensdag voor het eerst officieel op het Amerikaans-Russische voorstel.

Vergelding

Walid al-Moualem zei woensdag in een interview op de Libanese televisie dat de Syrische strijdkrachten onmiddellijk zullen terugslaan als Israël opnieuw aanvallen uitvoert binnen Syrië. Israëlische gevechtsvliegtuigen voerden eerder deze maand luchtaanvallen uit op doelen bij de Syrische hoofdstad Damascus.

De luchtaanvallen waren naar verluidt gericht op Iraanse raketten die bestemd waren voor de Libanese Hezbollah-beweging, een bondgenoot van Assad. De raketten zouden onderweg zijn geweest naar Libanon.

Al-Moualem werd in het interview ook gevraagd wanneer de burgeroorlog in Syrië zal worden beëindigd. "Dat hangt er vanaf wanneer het geduld opraakt van diegenen die samenspannen tegen Syrië", aldus Al-Moualem.

Hij zei ook dat de Syrische president Bashar Assad sowieso zal aanblijven tot zijn termijn in 2014 afloopt, iets wat het Syrische regime al vaker kenbaar heeft gemaakt. Volgens Al-Moualem zal Assad zich na 2014 wellicht opnieuw verkiesbaar stellen.

Verenigde Staten en Rusland

Al-Moualem ging ook in op een voorgestelde vredesconferentie in Genève. De Verenigde Staten en Rusland hebben aangegeven een internationale conferentie te willen organiseren waarop beide strijdende partijen in Syrië met elkaar in overleg kunnen treden om vrede te sluiten.

Als er op een dergelijke conferentie een overeenkomst wordt gesloten moet deze in een referendum worden voorgelegd aan de Syrische bevolking, aldus Al-Moualem.

Of de conferentie ook echt doorgaat moet nog maar blijken. Het belangrijkste oppositieblok, de Syrische Nationale Coalitie, heeft een aantal voorwaarden gesteld aan deelname aan de conferentie. De SNC wil wapens en eist dat Assad aftreedt voordat gesprekken kunnen beginnen.

Achtergrond: Conflict Syrië in een patstelling

Meer over de situatie in Syrië