In Frankrijk zijn woensdag voor het eerst twee mannen met elkaar getrouwd.

In de stad Montpellier gaven Vincent Autin (40) en Bruno Boileau (30) elkaar hun jawoord in het bijzijn van enkele honderden gasten. Onder anderen 230 journalisten uit de hele wereld waren op de voltrekking van het huwelijk afgekomen.

''Het is mij een groot genoegen jullie bij wet getrouwd te verklaren'', sprak burgemeester van Montpellier Hélène Mandroux. Na het jawoord kusten de mannen elkaar en klonk een groot applaus van de meer dan 500 genodigden. De plechtigheid werd live uitgezonden via internet.

De politie was uit vrees voor ongeregeldheden in groten getale aanwezig. Na een anoniem dreigtelefoontje voor de ceremonie werd het stadhuis uitgekamd; er werd niets verdachts gevonden.

Later kwam het voor het stadhuis tot opstootjes met antihomohuwelijkbetogers. De politie heeft enkele aanhoudingen verricht, aldus Franse media.

Zwaarbevochten

Het homohuwelijk is zwaarbevochten in Frankrijk. President François Hollande zette eerder deze maand zijn handtekening onder de wet die het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht mogelijk maakte.

Zondag was in Parijs nog een massale betoging tegen het homohuwelijk. De demonstranten eisten dat de wet die het huwelijk tussen twee mannen of vrouwen mogelijk maakt, wordt teruggedraaid.