De zitting in het hoger beroep van Joran van der Sloot dat woensdag in Lima van start ging, heeft een halfuur geduurd. Meer tijd hadden de rechters niet nodig voor het verhaal van de advocaat van Van der Sloot.

De rechters in Peru doen mogelijk al over een week uitspraak. Dat heeft Máximo Altez, de advocaat van de Nederlander gezegd.

Het hooggerechtshof in Lima behandelde woensdag de zaak van Van der Sloot, die in 2010 de 21-jarige Peruaanse Stephany Flores Ramirez om het leven bracht.

In de regel doet het hof pas over 30 dagen uitspraak. Altez denkt dat de uitspraak sneller zal zijn vanwege de grote mediabelangstelling die er voor de zaak bestaat.

Verlaging

De advocaat rekent niet op een verlaging van de straf. Van der Sloot (26) kreeg begin vorig jaar een celstraf van 28 jaar opgelegd en een boete van omgerekend ongeveer 50.000 euro.

Altez meent dat 20 jaar een eerlijke straf zou zijn. ''Maar de druk van de media is groot. Joran is gedemoniseerd in de pers. Hij heeft een Peruaans meisje vermoord. Dat weegt zwaar", vertelde Altez.

Het hoger beroep diende woensdagochtend plaatselijke tijd in de Peruaanse hoofdstad. Altez zette in 5 minuten uiteen waarom hij denkt dat de straf lager moet zijn. Van der Sloot heeft bekend en oprecht berouw getoond, aldus de advocaat.

Familie

De advocaat van de familie van de omgebrachte Stephany Flores, Edward Alvarez, zat in het publiek. "Ik ben hier om te luisteren", zei hij. Op de zitting was een tiental Peruaanse journalisten aanwezig. "Het leeft nog wel in Peru. Alles wat er met Joran gebeurt is hier nieuws", aldus een van hen.

Chronologie: De klopjacht op Joran van der Sloot

Alle berichten over Joran van der Sloot in ons nieuwsdossier