De Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties is tegen wapenleveranties aan de strijdende partijen in Syrië.

Dat heeft ze woensdag benadrukt.

VN-mensenrechtenchef Navi Pillay riep de wereldmachten op vooral geen wapens naar het Arabische land te sturen. ''Onze boodschap moet hetzelfde zijn: we zullen dit conflict niet ondersteunen met wapens, munitie, politiek of religie'', zei ze.

Pillay vreest voor een catastrofe in Syrië. Ze denkt dat er geen militaire oplossing mogelijk is voor het conflict en dringt aan op politieke besprekingen. Volgens Pillay zijn nieuwe bloedbaden een zekerheid als de huidige situatie blijft voortbestaan.

Vervallen

Het Europese wapenembargo tegen Syrië komt in de nacht van vrijdag op zaterdag te vervallen voor leveranties aan de coalitie van oppositiegroepen. Dat was de uitkomst van overleg tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Brussel maandag.

Frankrijk en Groot-Brittannië waren voorstander van het opheffen van het embargo. De Europese landen wilden van het embargo af, naar eigen zeggen om de Syrische president Bashar al-Assad tot onderhandelingen te bewegen.

Oproep

De oproep van Pillay is ook gericht aan de golfstaten, waaronder Qatar, die de rebellen steunen, en Iran, dat de regering van Assad helpt. Van die landen is bekend dat ze wapens leveren.

De Mensenrechtenraad van de VN veroordeelde Syrië woensdag en eiste een stopzetting van de aanvallen met raketten en andere zware wapens op burgers in Qusair. Ook veroordeelde de raad de inzet van buitenlandse strijders. De ontwerpresolutie was ingebracht door de VS, Turkije en Qatar.

Achtergrond: Conflict Syrië in een patstelling

Alles over de onrust in het Midden-Oosten