Het parlement in Bulgarije heeft woensdag ingestemd met de nieuwe minderheidsregering onder leiding van de partijloze oud-minister van Financiën Plamen Oreharski. 

In de regering werken de socialisten samen met de MRF, de partij van de Turkse minderheid. 120 parlementariërs stemden voor, 97 tegen en 23 waren niet bij de stemming aanwezig.

Bij de parlementsverkiezingen van 12 mei won de partij Burgers voor Europese Ontwikkeling (GERB) van demissionair premier Boiko Borisov de meeste zetels. Andere partijen weigerden echter met die centrumrechtse partij samen te werken.

Crisis

Oreharski (53) was minister van Financiën van 2005 tot en met 2009 in de socialistische regering van premier Sergej Stanisjev.

Hij wordt beschouwd als een pragmatisch financieel deskundige en heeft de taak het armste land van de Europese Unie te bevrijden van de politieke crisis die in februari begon met de felle demonstraties tegen het bezuinigingsbeleid van de regering-Borisov.

De nieuwe regering zal moeten laveren tussen de eis om met bezuinigingen de overheidsfinanciën op orde te krijgen en verlangen van de Bulgaren naar hogere lonen en lagere energiekosten.