Britse reddingswerkers zoeken woensdag in Schotland naar twee vermiste Nederlandse duikers. Het gaat om leden van Duikteam Nemo uit Amstelveen.

Dat maakte de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) woensdag bekend.

De duikers waren dinsdag samen met anderen aan het duiken bij Scapa Flow bij de Schotse Orkney-eilanden. Een grote zoektocht met schepen en vanuit de lucht leverde dinsdag niets op. Reddingswerkers hebben nu duikers ingezet om naar de twee Nederlanders te zoeken.

''De Schotse kustwacht heeft via hun echtgenotes aangegeven dat het er zeer ernstig uitziet en dat beide duikers waarschijnlijk zijn omgekomen'', aldus de NOB op zijn website.

Ook woensdag werden de mannen niet gevonden. De zoektocht is daarom gestaakt, meldt de BBC. Donderdagochtend zoeken de reddingswerkers verder.

Ervaren

Andere Nederlanders die onderdeel waren van het duikgezelschap zeggen dat de vermiste duikers zeer ervaren waren. Bij Scapa Flow dook het gezelschap naar het Duitse oorlogsschip SMS Brummer, dat daar sinds 1919 ligt. Volgens een woordvoerder van Aquavit is het wrak goed bereikbaar voor duikers omdat het vrij beschut ligt.

In 1919 bracht Duitsland 52 eigen oorlogsschepen tot zinken in de Scapa Flow, om te voorkomen dat de schepen in Britse handen zouden vallen. De meeste wrakken werden in de jaren erna geborgen. De acht resterende wrakken zijn erg geliefd bij duikers. Vorig jaar kwam een 66-jarige Nederlander om het leven toen hij dook bij de SMS Dresden.

Aquavit

Volgens Bas Kulderij, secretaris van onderwatersportvereniging Aquavit uit Lelystad, bestond de groep Nederlanders uit leden van drie verschillende duikverenigingen, waaronder Nemo uit Amstelveen en Aquavit uit Lelystad.

Twee duikers zijn lid van Aquavit. Zij zijn ongedeerd gebleven, maar volgens Kulderij erg aangedaan. De Nederlandse Onderwatersport Bond heeft de familie van de twee vermiste duikers sterkte gewenst.