Wali-ur-Rehman, de tweede man van de Pakistaanse Taliban, is woensdag door een aanval met een drone (onbemand vliegtuig) gedood.

Dat hebben drie Pakistaanse veiligheidsfunctionarissen gezegd. Als hun uitspraken kloppen, is dat een zware slag voor de Pakistaanse Taliban. Het was de bedoeling dat Rehman te zijner tijd Hakimullah Mehsud als leider van de Pakistaanse Taliban zou opvolgen.

De aanval op Rehman had plaats in het bergachtige Noord-Waziristan in het noordwesten van Pakistan. Behalve de Talibanleider zouden nog enkele mensen zijn omgekomen.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Islamabad veroordeelde eerder woensdag de droneaanval, omdat die zou indruisen tegen de territoriale integriteit en soevereiniteit van Pakistan.

Het was de eerste aanval met een drone sinds de parlementsverkiezingen van 11 mei. Daarin waren de Amerikaanse aanvallen op mogelijke terroristen met drones een belangrijk thema.

Chashma

Pakistaanse veiligheidsfunctionarissen en bewoners van Noord-Waziristan zeiden dat twee raketten waren afgevuurd op een lemen huis in het dorp Chashma.

De Amerikaanse president Barack Obama kondigde vorige week strengere regels voor het gebruik van drones aan. Bij de aanvallen zijn tientallen onschuldige burgers omgekomen, wat tot verontwaardiging heeft geleid bij onder meer de Pakistaanse regering.

Verdachten

De onbemande vliegtuigen moeten zo min mogelijk buiten oorlogsgebieden worden ingezet en mogen alleen worden gebruikt tegen mensen die ervan worden verdacht dat ze banden hebben met al-Qaeda of andere terroristische groeperingen.