De Franse politie heeft in een voorstad ten zuidoosten van Parijs Redoine Faïd opgepakt. Hij was sinds zijn ontsnapping in april de meest gezochte crimineel van het land.

De arrestatie gebeurde in een hotel in de nacht van dinsdag op woensdag.

De 41-jarige roofovervaller Faïd vluchtte 13 april uit de gevangenis in Séquedin bij Lille door explosieven te gebruiken en door bewakers te gijzelen.

Faïd beroofde onder andere gepantserde geldwagens aan en deed dat met zwaar geschut.

Proces

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls, zei woensdag dat de politie Faïd al enkele dagen op het spoor was.

Hij herinnerde eraan dat slechts 15 kilometer van Pontault-Combault waar Faïd werd aangehouden, 3 jaar geleden een 26-jarige politieagente werd doodgeschoten. Justitie beschuldigt Faïd ervan de dader te zijn. Het proces daarover moet nog beginnen.

Boek

Faïd heeft 3 jaar geleden een boek over zijn criminele loopbaan geschreven. Hij was toen voorwaardelijk vrij na circa 10 jaar achter de tralies te hebben gezeten.

Hij leek zijn leven een andere wending te geven, onder meer door de publiciteit te zoeken. Maar in 2011 werd hij weer opgesloten, omdat hij de voorwaarden voor zijn invrijheidstelling niet zou hebben nageleefd.