De Franse politie heeft een 22-jarige man aangehouden die bekend heeft dat hij zaterdag in de zakenwijk La Défense in Parijs een militair in de nek heeft gestoken.

Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls woensdag bekendgemaakt, meldt de krant Le Figaro. De man is woensdagochtend verhoord.

De man deed dat uit religieuze overwegingen. Dat heeft de openbaar aanklager woensdag bekendgemaakt. Op beelden van een bewakingscamera is te zien, hoe de man ''een islamitisch gebed'' zegt kort voordat hij de militair steekt.

Bekend

De verdachte, alleen bekend onder de naam Alexandre, heeft bekend dat hij de militair heeft neergestoken.

Volgens bronnen die bij het onderzoek naar de steekpartij betrokken zijn, is de man sinds 3 of 4 jaar lid van een radicale moslimorganisatie. Hij was bij de politie alleen bekend voor een paar kleine diefstallen.

De 23-jarige Cédric Cordier werd van achteren in zijn nek gestoken gestoken, terwijl hij in uniform op surveillance was in het kader van een antiterrorismeprogramma, waarbij militairen belangrijke plaatsen in Parijs in de gaten houden. Hij verkeert buiten levensgevaar.

DNA-sporen

De dader verdween zonder een woord te zeggen in de menigte.

Hij kon worden opgepakt op grond van DNA-sporen. De man bleek een waterfles en een mes achtergelaten te hebben in de buurt van de plaats van het misdrijf. Daarnaast is gebruik gemaakt van beelden van beveiligingscamera's om hem op te sporen.

Op hoede blijven

Minister Valls roemde de politie en veiligheidsdiensten voor de arrestatie. ''We moesten snel handelen want we wisten niet of hij weer zou toeslaan.'' 

Volgens de minister moeten Franse militairen op hun hoede blijven. Valls beweerde dat er nog 'tientallen, mogelijk honderden' soortgelijke personen in Frankrijk rondlopen.

De steekpartij kwam slechts enkele dagen na een aanslag in Londen. Daarbij werd een militair op bloedige wijze vermoord. De Franse president François Hollande liet weten dat er voor zover bekend geen verband is tussen de twee incidenten.​