Britse troepen in Afghanistan houden mogelijk tientallen Afghanen gevangen zonder enige vorm van proces.

Dat heeft de Britse minister van Defensie, Philip Hammond, woensdag gezegd, aldus de BBC.

Hammond reageerde op de mededeling van Britse advocaten van acht gedetineerden dat hun cliënten zonder vorm van proces tussen 8 en 14 maanden opgesloten zitten op de Britse legerbasis Camp Bastion, in de Afghaanse provincie Helmand.

Guantanamo Bay

De raadslieden trekken een parallel met het Amerikaanse gevangenenkamp Guantanamo Bay, omdat ook daar verdachten vastzitten zonder vorm van proces. Normaal gesproken mogen militairen van de internationale troepenmacht ISAF verdachten 96 uur vasthouden. Slechts in ''uitzonderlijke omstandigheden'' mag daarvan worden afgeweken.

De Britten zitten met de gevangenen in hun maag: ze kunnen hen niet zelf berechten, maar hen ook niet overdragen aan de Afghaanse autoriteiten. Hammond besloot in november vorig jaar namelijk dat dit voorlopig niet mag, omdat de Afghanen hun gedetineerden te slecht behandelen.

Ernstige verdenkingen

Defensie zegt dat er ernstige verdenkingen zijn tegen de mannen die op Camp Bastion vastzitten. Ze zouden Britse militairen hebben gedood en betrokken zijn geweest bij het plaatsen van bermbommen. De advocaten stellen echter dat hun cliënten bij gebrek aan een eerlijk proces moeten worden vrijgelaten.