Justitie in de Verenigde Staten vervolgt een 17-jarige scholier die een aanslag wilde plegen op zijn school in de staat Oregon voor poging tot moord.

De jongen werd vorige week donderdag thuis opgepakt in de plaats Albany. Onder de vloer van zijn slaapkamer bleek Grant Acord zelfgemaakte explosieven te bewaren, zoals pijpbommen en molotovcocktails.

De politie heeft aantekeningen van de jongen gevonden waarin hij zijn plannen voor een aanslag uitgebreid beschrijft, inclusief de muziek die hij zou opzetten en de aankondiging die hij zou doen aan het begin van zijn aanval: ''De Russische man met de zeis is hier''. Het plan eindigt met zelfmoord.

Jeugdinrichting

In totaal wordt Acord beschuldigd van 19 strafbare feiten. Hij zit opgesloten in een jeugdinrichting. Dinsdag sprak de jongen korte tijd over een videoverbinding met de rechter in de zaak, die hem de procedures uitlegde.

De scholier vergelijkt zichzelf volgens justitie met de twee jongeren die een bloedbad aanrichtten op hun middelbare school in Columbine. De twee daders schoten in 1999 twaalf medescholieren en een docent dood en beroofden uiteindelijk zichzelf van het leven.