In het noordoosten van Myanmar is dinsdag nieuw sektarisch geweld uitgebroken. Een menigte stak winkels in brand na geruchten dat een moslim een boeddhistische vrouw in brand zou hebben gestoken.

Ongeveer 150 mensen belegerden een politiebureau om de uitlevering van de veronderstelde dader te eisen. Samenscholingen van meer dan vijf personen zijn inmiddels verboden, zei Sai Myint Maung, een politicus in Lashio in de deelstaat Shan.

De man zou de vrouw met benzine hebben overgoten en haar vervolgens hebben aangestoken. De politie was niet bereikbaar en het viel niet na te gaan of de geruchten juist waren.

Vorig jaar kwamen bij botsingen tussen boeddhisten en moslims in de westelijke deelstaat Rakhine honderden mensen om het leven. Honderdveertigduizend mensen, voornamelijk moslims, moesten voor het geweld hun huizen ontvluchten. Het geweld leek tot die regio beperkt te blijven, maar stak eind maart de kop op in Meikthila in het midden van het land, waar minstens 43 mensen omkwamen.

Ook op verschillende andere plaatsen in het midden van het land deed zich dodelijk geweld voor. Vaak werden winkels en moskeeën in brand gestoken.

Moslims vormen ongeveer vier procent van de Myanmarese bevolking van zestig miljoen.