De reactie van Rusland op de versoepeling van het wapenembargo tegen Syrië is minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in het verkeerde keelgat geschoten. Rusland heeft de nodige boter op het hoofd, vindt Timmermans.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov hekelde dinsdag het besluit van de EU om het wapenembargo te laten aflopen, zodat ook de opstandelingen kunnen worden bewapend.

Deze beslissing ondermijnt de inspanningen van Rusland en de Verenigde Staten om de strijdende partijen aan de onderhandelingstafel te krijgen, zei hij.

Ryabkov bevestigde verder dat Rusland het Syrische regime een rakettenschild levert om een buitenlandse interventie in het land tegen te gaan.

Vrede

"Grootleverancier van wapens aan Assad Rusland laat weten dat de aanpassing van het EU wapenembargo de kans op vrede verkleint", reageert Timmermans op zijn Facebookpagina.

"Als Rusland zou stoppen met het leveren van wapens en in de VN zou stoppen met het blokkeren van een totaal wapenembargo, zouden we de kans op vrede vergroten. Wij blijven streven naar een VN wapenembargo, laat de Russen daar aan meedoen!"

Vragenuurtje

In de Tweede Kamer kwam de versoepeling van het wapenembargo dinsdag ook aan de orde tijdens het vragenuurtje. Daarbij haalde Timmermans ook uit naar Rusland. "Als er iemand boter op het hoofd heeft is het Rusland."

De minister verdedigde het besluit om het wapenembargo te laten aflopen als 'minste van twee kwaden'. De EU is het er namelijk wel over eens geworden om de overige sancties tegen het regime van Bashar Assad met een jaar te verlengen.

Achtergrond: Conflict Syrië in een patstelling

Meer over de situatie in Syrië