Groot-Brittannië stuurt niet op eigen houtje wapens naar de rebellen in Syrië maar alleen samen met andere partijen. Dit zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, dinsdag

Hij voegde er aan toe dat bij EU-overleg niet is afgesproken dat partijen moeten wachten tot een bepaalde datum voor ze wapens kunnen leveren.

In Brussel werd gemeld dat Londen en Parijs wachten met wapens te verstrekken tot minstens 1 augustus. Een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse zaken weersprak dat dinsdag ook.

Vredesconferentie

Maar Frankrijk gaat ook niet onmiddellijk wapens sturen, omdat er eerst nog een vredesconferentie op de agenda staat. Die willen het Kremlin en het Witte Huis in juni in Genève houden in de hoop de burgeroorlog in Syrië langs politieke wegen te bezweren.

Het Europese wapenembargo tegen Syrië komt in de nacht van vrijdag op zaterdag te vervallen voor leveranties aan de coalitie van oppositiegroepen.

Sancties

Dit was de uitkomst van overleg maandag tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Brussel. Andere sancties tegen het bewind van president Bashar al-Assad blijven wel van kracht.

Hagues Duitse collega Guido Westerwelle heeft dinsdag bekrachtigd dat Duitsland geen wapens levert. ,,Duitsland levert geen wapens aan strijdende partijen in Syrië'', beklemtoonde Westerwelle.