De Britse parlementscommissie voor inlichtingenzaken onderzoekt of de inlichtingendiensten tekort zijn geschoten in de aanloop naar de brute moord op een Britse militair vorige week.

De twee verdachten van de moord, Michale Adebolajo (28) en Michael Adebowale (22), die uit extremistisch-islamitische motieven handelden, waren bekend bij de autoriteiten, waardoor de vraag opkwam of niet eerder tegen hen had kunnen worden opgetreden.

De binnenlandse inlichtingendienst MI5 heeft alle medewerking beloofd, zei commissievoorzitter Malcolm Rifkind tegen de BBC.

Premier David Cameron en het parlement kunnen een rapport tegemoet zien zodra de commissie klaar is met haar beraadslagingen. Sommige paragrafen kunnen, als het landsbelang in het geding is, worden gewijzigd, aldus Rifkind.

In verband met de moord op Lee Rigby zijn inmiddels tien arrestaties verricht.

Ziekenhuis

De 22-jarige verdachte Adebowalewas is ontslagen uit het ziekenhuis. Hij werd volgens Engelse media dinsdagmiddag gelijk gearresteerd door de politie.

Adebowale is een van de twee mannen die vorige week de militair Lee Rigby op straat met hakmessen afslachtten in de Londense wijk Woolwich. Ze riepen daarbij jihadistische leuzen. De politie schoot de mannen neer. Adebowale en medeverdachte Michael Adebolajo (28) belandden beiden in het ziekenhuis.

Familie

De familie van Adebolajo betuigde dinsdag medeleven met de familie van de vermoorde Rigby. ''Als familie willen we onze afschuw delen over de zinloze moord op Lee Rigby en betuigen we onze diepe schaamte'', aldus de verklaring.

De familie van de moordverdachte benadrukte dat ''er geen plaats bestaat voor geweld in naam van politiek of religie''.

Chronologie van de gebeurtenissen in Londen